Concursul de eseu la ISTORIE: „Marea unire a românilor din 1918 – între istorie și memorie”

În perioada 1 noiembrie – 1 decembrie 2021 Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți în colaborare cu Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Catedra de Științe socoiomane și asistență socială (USARB) au organizat Concursul de eseu la Istorie, ediția a II-a cu genericul „Marea unire a românilor din 1918 – între istorie și memorie”. Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa și sub patronatul PS ANTONIE, Episcop de Bălți. La Concurs au participat circa 80 de elevi de liceu (cl. X-XII) și studenți interesați de Istorie care își fac studiile (sau locuiesc) în municipiul Bălți și raioanele Briceni, Râșcani, Glodeni, Sângerei, Dondușeni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Ocnița. Concursul a avut loc în două etape: scris – participanții au transmis eseul (scris de mână); și oral – juriul a selectat 30 cele mai bune eseuri, autorii cărora (Laureații concursului) au fost convocați în video-conferință (aplicația Google Meet) și au răspuns la întrebări.

Lucrările și răspunsurile au fost jurizate de personalități notorii: dr., conf.univ., Ionuț  NISTOR, directorul Departamentului Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie; lector univ., Adrian-Bogdan CEOBANU, UAIC; conf. univ., dr., Lidia PĂDUREAC, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, preotul Roman BOTEZAT, Episcopia de Bălți. În baza punctajului obținut la eseu și a răspunsurilor verbale ale concursanților Juriul a stabilit învingătorii. Participanții la concurs au folosit diverse surse istoriografice, dând dovadă de o bună pregătire și de o atitudine respectuoasă față de trecut și valorile morale, culturale, istorice ale neamului.

În data de 1 decembrie 2021 a avut loc ședința festivă de încheiere a Concursului. Câștigătorii au fost felicitați de PS ANTONIE, Episcop de Bălţi, Mitropolia Basarabiei; Excelența Sa Petrișor DUMITRESCU, Consulul General al României la Bălți; dr. Lidia PĂDUREAC, prim-prorector pentru activitatea didactică USARB. Laureații au primit Diplome de performanță; câștigătorii – premii (oferite de Episcopia de Bălți): tablete educaționale, seturi de cărți și Diplome de excelență. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea „Alecu Russo” din Bălți au oferit seturi de cărți. Deținătorii Diplomelor de excelență au venit cu mesaje de gratitudine și au menționat emoțiile pe care le-au trăit elaborând eseul ce reflectă o filă importanță din istoria Neamului.

Lista Învingătorilor Concursului de eseu la Istorie, ediția a II-a

Marea unire a românilor din 1918 – între istorie și memorie 

Locul I (set de cărți și tabletă educațională)

  1. Ciobanu Nicoleta, Glodeni, LT „Vasile Coroban”, cl. XII
  2. Dron Ariadna, s. Horodiște, rnul Dondușeni, LT „Mihai Eminescu”, cl. XI

Locul II (set de cărți și 1500 lei md)

  1. Hristovschi Tatiana, or. Soroca, LT „Petru Rareș”
  2. Toderean Andreea, s. Hăsnășenii Noi, rnul Drochia, Colegiul Pedagogic „Ion Creangă”, Bălți, anul III

Locul III (set de cărți și 1000 lei md)

  1. Botezat Anastasia, or. Dondușeni, LT „Alexei Mateevici”
  2. Semeniuc Dănuța,  s. Izvoare, rnul Fălești, ,LT „Mihai Eminescu”, cl. XI

Mențiuni:

(set de cărți)

  1. Buga Beatrice, m. Bălți, LT „B. P. Hasdeu”, cl. XII
  2. Harașniuc Victoria, or. Dondușeni, LT „Alexei Mateevici”, cl. IX
  3. Lupu Andreea, or. Fălești, LT „Mihai Eminescu”, cl. XI
  4. Petrov Vlad, s. Rădoaia, rnul Sîngerei, LT „Ion Creangă”, cl. XII
  5. Starov Alexandrina, s. Drepcăuți, rnul Briceni, Colegiul „Gheorghe Asachi”, anul IV
  6. Veverița Iuliana, or. Bălți, LT „B. P. Hasdeu”, cl. XI

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (Departamentul De Istorie) și Catedra de Științe Socioumane și Asistență Socială din cadrul USARB a premiat suplimentar (cu seturi de cărți) 4 elevi participanți la concurs  pentru originalitatea eseului elaborat în cadrul concursului:

  1. Baran Dumitrița, or. Soroca, LT „Petru Rareș”, cl. X
  2. Burbulea Mădălina, s. Baraboi, r. Dondușeni, LT „Prometeu”, cl. XII
  3. Cugut Nadejda, or. Fălești, LT „Ion Creangă”
  4. Pripeșneac Andreea, or. Soroca, LT „Petru Rareș”

Comitetul organizatoric aduce sincere mulțumiri tuturor participanților la acest eveniment și felicită învingătorii!

Distribuie acest articol