Rectora USARB, Natalia GAȘIȚOI, a participat la evenimentul de lansare a Centrului Digital Innovation Hub la Bălți.

Digital Innovation Hub – va fi un centru digital care va sprijini companiile din nordul țării să devină mai competitive, prin îmbunătățirea proceselor, produselor și serviciilor, cu ajutorul tehnologiilor digitale.

Hubul va oferi inclusiv susținere financiară inițiativelor și ideilor tech care pot fi dezvoltare în afaceri. Digital Innovation Hub va fi implementat de  Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) cu susținerea Ministerului Economiei, ADR Nord-Est din România și suportul USAID și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Digital Innovation Hub urmează a fi creat după modelul European Digital Innovation Hub din România și va asigura conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru tranformare digitală, fiind în același timp și o platformă care să conecteze companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori. Digital Innovation Hub va fi creat ca o structură de tip One-Stop-Shop și va oferi suport companiilor în dezvoltarea viziunilor strategice pentru business, traininguri specializate, cercetări în domeniu, facilitând, în același timp, accesul la fonduri și investiții.

Iar pentru ca dezvoltarea economică să fie posibilă prin intermediul instrumentelor digitale și a competențelor tehnologice, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți va oferi programe educaționale în IT și domenii conexe pentru a pregăti viitorii specialiști care să răspundă cerințelor pieței, să dezvolte afaceri inovaționale și să muncească în regiunile în care locuiesc. 

Natalia GAȘIȚOI, Rectorul Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți: „USARB aduce sincere felicitari  asociației ACETI pentru inițiativa de creare a Digital Innovation Hub la Bălți. Ne asumăm responsabilitatea de a fi parteneri de încredere în cadrul DIH și de a contribui la dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților din sectorul real, de a oferi programe de formare profesională și soluții de digitalizare a proceselor. Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic (NORTEK) al Universității va putea găzdui activitățile DIH-ului și oferi întregul suport necesar. ”

Digital Innovation Hub va fi creat cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA), cel mai mare proiect din domeniul inovării și digitalizării Republicii Moldova, finanțat de către USAID și Guvernul Suediei și face parte din campania „Start Inovație” lansată de către proiect pe data de 17 noiembrie.

Reprezentanții Digital Innovation Hub își propun ca până la sfârșitul anului 2023 să înregistreze centrul de inovare pe platforma internațională JRC pentru extinderea colaborării directe cu alte huburi de digitalizare și inovare ale statelor membre ale UE.

Ion BODRUG, Președintele Asociației pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI):  ,,Dezvoltarea Centrului Digital Innovation Hub la Bălți va permite construcția unui ecosistem perfect  pentru Companiile din Regiunea de Nord a țării. După finalizarea creării DIH-ului , companiile vor fi susținute în digitalizarea unor procese pentru a deveni mai competitive. Acesta va impulsiona și susține inovația și transformarea  digitală.”

Distribuie acest articol