Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova în vizită la USARB

Excelența sa Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, a vizitat Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi în data de 7 decembrie 2021, fiind însoțită de Madelene Eichhorn, ofițer de program, Erik Wirkensjö, ofițer cu afaceri politice, Victoria Marco, ofițer de comunicare, Ambasada Suediei în Chișinău. Reuniunea s-a realizat într-un format extins, cu participarea doamnei Stela Pripa, vice-administrator în educație, cercetare și inovare, Zona Economică Liberă „Bălți” și Sergiu Voitovschii, manager de proiect, ATIC.

Doamna Rector Natalia Gașițoi a prezentat profilul USARB, experiențele de succes, angajamentele asumate de instituție pe domeniile de educație, cercetare, formare continuă, semnificația creării Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea Nord amplasat în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, aflat la etapa de finalizare a construcțiilor.

Valentina Prițcan, prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, a prezentat parteneriatele cu universitățile din Suedia, proiectele implementate cu suportul Institutului Suedez.

Stela Pripa, vice-administrator în educație, cercetare și inovare, Zona Economică Liberă „Bălți” și Sergiu Voitovschii, manager de proiect, ATIC au elucidat experiențele de conlucrare a ZEL și ATIC cu USARB, au punctat interesul mediului de afaceri față de oportunitățile oferite de Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea Nord.

Oaspeții USARB au realizat o vizită la șantierul de construcție a Centrului, creat în cadrul proiectului implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord și finanțat din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională (FNDR). Drept parteneri strategici sunt USAID, Suedia și UK AID, care vor contribui, prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova, la dotarea cu mobilier și echipamente a spațiilor renovate ale Centrului. În total, valoarea estimată a proiectului se ridică la circa 40 de milioane de lei, dintre care 28,50 milioane lei din sursele FNDR. Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a contribuit prin spațiile ridicate din surse proprii și a alocat două milioane de lei pentru lucrări neplanificate.

Distribuie acest articol