Ministrul Educației și Cercetării Anatolie TOPALĂ a realizat o vizită de lucru la USARB

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie TOPALĂ a realizat o vizită de lucru la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) în data de 21 ianuarie 2022.

Domnul Ministru Anatolie TOPALĂ s-a familiarizat cu modul de desfășurare a lucrărilor de construcție a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic (CITT) din USARB. Doamna Rector Natalia GAȘIȚOI și domnul prorector Anatolie CEBAN au prezentat situația la zi cu privire la lucrările de construcție a CITT, au elucidat provocările depășite de USARB, semnificația Centrului pentru Universitate și Regiunea de Dezvoltare Nord.

CITT din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți are misiunea de a contribui la creşterea competitivităţii economice regionale prin promovarea dezvoltării cercetării, inovării şi transferului tehnologic în Regiunea de Dezvoltare Nord. Proiectul ,, Crearea în mun. Bălți a centrului de inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord” a fost aplicat de primăria municipiului Bălți în 2017, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

Lansarea lucrărilor de construcție a CITT a demarat în iulie 2020. Proiectul este finanțat din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională (FNDR), suma alocată pentru construcție din acest fond fiind 28,50 milioane lei. Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a contribuit prin oferirea blocurilor proprii în care a fost demarată construcția CITT și a alocat 2 milioane de lei pentru unele lucrări. Drept parteneri strategici pentru dezvoltarea și dotarea cu mobilier și echipamente a spațiilor renovate ale Centrului sunt USAID, Suedia și UK AID.

Domnul Ministru Anatolie TOPALĂ a explorat și campusul USARB, condițiile de studii și cercetare, Biblioteca Științifică, cantina, căminele studențești, sălile de sport ș.a.

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie TOPALĂ a avut o întrevedere și cu administrația Universității de Stat „Alecu Russo”. Doamna Rector Natalia GAȘIȚOI a punctat profilul distinct al USARB, scoțând în evidență parteneriatele sustenabile cu angajatorii, punctele forte ale universității, provocările timpului și modul în care comunitatea academică a USARB generează și aplică soluții inteligente.

Prorectorii, decanii facultăților USARB, directorul Colegiului Pedagogic ,,Ion Creangă” au abordat, în dialog cu Ministrul Educației și Cercetării Anatolie TOPALĂ, subiecte de relevanță națională, focalizate pe învățământul superior, educație și cercetare, conlucrarea dintre Universități și reprezentanții pieții muncii, consolidarea eforturilor comune pentru sporirea atractivității profesiei de pedagog ș.a

Distribuie acest articol