Stagiu de cercetare la Universitatea Colorado, programul Fulbright Moldova

Diana Grițunic-Mirca, asistent universitar la Catedra de filologie engleză și germană, Facultatea de Litere, a beneficiat de mobilitate internațională de cercetare la Universitatea Colorado din municipiul Fort Collins, SUA, în perioada 17.01.2022-17.05.2022, în cadrul programului Fulbright Moldova, Faculty Development Scholarship.

Doamna Diana Grițunic-Mirca ne-a împărtășit câteva impresii despre stagiul de cercetare, susținut de programul Fulbright Moldova: ,,În  semestrul de primăvară al anului 2022 am beneficiat de bursa FULBRIGHT Faculty Development acordată de Ambasada SUA. Această bursă mi-a oferit posibilitatea de a elabora un nou curs de Cultură și Civilizație Americană (American Culture and Civilization) după modelul american de Curriculum, bazat pe observări personale ale metodelor educaționale și de predare folosite de cadrele didactice de la Universitatea de Stat din Colorado, Fort Collins (Colorado State University).

În universitate își realizează studiile circa 34000 de studenți din toată lumea. În timpul orelor de la Departamentul de limba engleza (ESL), la care asistam din curiozitate, am avut de fiecare dată oportunitatea să interacționez cu profesorii la predarea noilor subiecte. Astfel am reușit să fiu nu doar cercetător, dar și profesor de Gramatică și Istorie a limbii engleze.

A fost o experiență extraordinară pentru că am putut explora personal, nu doar din cărți sau filme documentare, cum o făceam acasă, absolut toate subiectele propuse în curriculum. Călătoriile și comunicarea cu americanii din Washington D.C., Wyoming, Virginia, Pennsylvania, New-York, Maryland, Colorado au spulberat orice concepție clișeizată preexistentă despre SUA și locuitorii de acolo. Numeroasele centre din cadrul Universității, cum ar fi African-American Cultural Center, Native Americans Cultural Center, Pride Center, Asian Cultural Center, Women and Gender Advocacy Center și El Centro mi-au arătat și care sunt problemele cu care se confruntă societatea multiculturală și diversă din SUA precum și modul în care se încearcă soluționarea lor.

A fost o mobilitate fructificarea căreia m-a marcat și pe care o consider deosebită și datorită oamenilor minunați pe care i-am întâlnit acolo, inclusiv foști studenți USARB și foști colegi de facultate, stabiliți cu traiul în SUA”.

Felicitări! Noi orizonturi, noi performanțe!

 

Distribuie acest articol