Rectora Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Natalia Gașițoi, salută propunerea autorităților de a consolida universitățile regionale în vederea menținerii activității lor și oferirea studenților servicii educaționale de calitate

 

Rectora Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Natalia Gașițoi, a declarat pentru portalul românesc Școala9.ro că investițiile promise de autorități în instituțiile din regiune, în cadrul noii reforme de învățământ, vor putea contribui la menținerea activității și oferirea studenților servicii educaționale de calitate. 

 „Înțelegem cât de important este ca în regiunea de Nord a Republici Moldova să rămână și să activeze în continuare Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, care formează specialiști pentru foarte multe domenii importante pentru întreaga regiune. Noi suntem cu speranța că într-adevăr se vor face investiții în instituțiile din regiune astfel încât să putem să devenim atractivi și competitivi pe piața serviciilor educaționale”, afirmă rectora Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. 

De asemenea, Natalia Gașițoi se arată deschisă posibilității ca atât studenții, cât și profesorii de la universitățile comasate să vină la Bălți pentru a-și continua fie activitatea de studii/cercetare, fie cea de predare.

„Infrastructura din Bălți este una foarte bună. Campusul este situat chiar în centrul municipiului Bălți. Dispunem de locuri de cazare pentru tineri în căminele universitare. Avem o bibliotecă științifică excepțională. Avem un centru de inovare și transfer tehnologic pe care îl vom lansa în cel mai scurt timp, unde tinerii ar putea să-și promoveze ideile de afaceri, să vină cu initiative de deschidere a start-up-urilor și noi le vom oferi posibilitatea să se dezvolte

Vor veni cei de la Chișinău la Bălți? Nu știu, este greu de spus acum, pentru că mai mult sau mai puțin studenții aleg o instituție de învățământ mai aproape de casa părintească și atunci este greu de sperat că cei de la sud vor decide să vină să-și facă studiile aici, la Nord. Dacă nu vin studenții, suntem deschiși să întâlnim pe colegii profesori”, a conchis Natalia Gașițoi.

Vă amintim că, pe 6 iulie, după ședința de guvern în teritoriu, Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, a întreprins o vizită de lucru la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB).

Ministrul a vorbit despre modernizarea sistemul de învățământ superior, care presupune capacitarea universităților, ceea ce va permite alocarea mai multor finanțe, dotări etc. Ministrul a subliniat rolul strategic care-i revine universității pentru regiunea de nord – în calitate de centru științific, de instruire și cultură.

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat la aceeași ședință de guvern că USARB a câștigat competiția de propunere a proiectelor și va beneficia de alocații de circa 40 de milioane de lei pentru investiții în infrastructura universitară și dezvoltarea programelor de studii.

Distribuie acest articol