Astăzi la USARB s-a desfășurat Ceremonia de absolvire și de înmânare a diplomelor de studii superioare de master 2022

A doua zi consecutiv, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți își etalează studenții absolvenți într-o manifestație publică, cu prezența rudelor și a prietenilor acestora. Astăzi în campusul universitar s-a desfășurat Ceremonia de absolvire și de înmânare a diplomelor de studii superioare de master 2022. Vă invităm să vedeți cum a avut loc acest eveniment.

Tradițional, festivitatea a fost deschisă cu un discurs al rectorei USARB, Natalia Gașițoi, în care a spus că Moldova a devenit și mai bogată în specialiști datorită absolvenților USARB.

„Ați început studiile în plină pandemie, într-o situație foarte incertă, cum vor urma studiile, cum veți reuși să îmbinați studiile și serviciul. Cu toate acestea ați decis ferm să faceți față acestor provocări. Acum, după doi ani, putem constata cu mândrie că ați dat dovadă de profesionalism în timpul studiilor. Am semnat fiecare diplomă și am analizat reușitele fiecărui student și pot spune că mândria de țara noastră a devenit mult mai mare datorită vouă. Am doar un îndemn pentru toți voi. Indiferent de domeniul în care activați sau în care veți activa să fiți mereu onești, să fiți mereu atenți cu cei cu care interacționați și destinele cărora le veți influența. Aceasta este specificul unui profesor, psiholog, jurist sau economist.”

Prorectora pentru activitatea științifică și relații internaționale, Valentina Prițcan, le-a recomandat tinerilor să fie competitivi și originali la locul de muncă.

„Dragi absolvenți, suntem siguri că printre dumneavoastră avem reprezentanți după care timpul aleargă. Ne dorim ca la locul vostru de muncă să fiți competitivi, să manifestați gândire critică, să nu uitați că pentru angajatorii de astăzi contează nu doar competențele de specialitate, dar și cele transversale sau acele competențe soft care sunt mai greu de palpat în procesul de formare profesională. An de an angajatorii spun ce criterii la specialiști sunt apreciate: capacitatea de a fi originali, de a genera idei inovative, de a fi creativi, capacitatea de a soluționa conflicte, capacitatea de a te adapta din mers la schimbare sau capacitatea de a lucra în echipe.”

Decana Facultăţii de Litere, Lilia Trinca,  a spus următoarele: „Intrați într-o nouă fază de viață, toate cunoștințele, abilitățile și competențele pe care vi le-ați format le veți aplica deja în practică, la locul vostru de muncă. Vă urez să deveniți indispensabili acolo, să simtă oamenii că sunteți specialiști. Să purtați onorabil titlul Alumna/Alumnus USARB 2022. Țineți minte, orice ați face de acum înainte veți fi ambasadorii universității noastre.”

Decana Facultăţii de Ştiinţe Reale, Economice şi ale Mediului, Ina Ciobanu, a încurajat absolvenții să nu rateze oportunitățile care vor apărea în calea lor profesională: „Astăzi e o zi în care facem totalurile evaluând totalurile noastre și, totodată, ne aducem aminte de toate provocările pe care le-am depășit cu brio pe parcursul acestor doi ani de zile. Dragi studenți, sunteți la sfârșit de etapă importantă, dar, totodată începe o etapă nouă a vieții voastre în care se deschid mai multe oportunități. Purtați cu mândrie titlul onorific de student(ă) al/a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.”

Decana Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Arte, Tatiana Șova, a menționat că o parte dintre absolvenți au reușit să se schimbe pe parcursul acestor doi ani și i-a îndrumat pe colegii lor să fie mai deschiși pentru lucruri noi.

„Am sesizat printre voi trei tipuri de studenți/studente. Cei care pot fi mișcați și acceptă mișcarea, cei care se schimbă pe parcurs și cei care inițiază și îi provoacă pe alții la schimbare. Sperăm numărul studenților din a treia categorie s-a înmulțit pe parcursul celor doi ani. Pe unii deja i-am văzut schimbați în această perioadă, v-am văzut cu anumite idei de schimbare în instituțiile în care activați și pe care le conduceți. Să valorificați acele achiziții, capacități, competențe, atitudini și valori în instituțiile în care activați sau pe care le conduceți.”

Decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale, Vitalie Rusu, a declarat că: „Vă încurajez să depuneți la alte programe de master, să cunoașteți și alte domenii pentru ca să nu pierdem această legătură pe care am stabilit-o în acești ani. Dacă credeți că totul la terminat, nu e chiar așa, pentru unii abia începe noua etapă în viață, pentru alții ea continuă.”

Tribuna centrală a fost oferită absolvenților care au dorit să spună un mesaj adresat unor profesori sau administrației universității ori să relateze amintiri din experiența de studenție la masterat.

Ulterior, a urmat procedura de înmânare a diplomelor de studii studenților absolvenți ai ciclului II – masterat.

Citește Ceremonia de absolvire a studenților de la licență, promoția 2022.

Distribuie acest articol