Participarea studenților USARB la 𝐜𝐞𝐚 𝐝𝐞-𝐚 𝐕-𝐚 𝐞𝐝𝐢𝐭̗𝐢𝐞 𝐚 𝐒̗𝐜𝐨𝐥𝐢𝐢 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̗𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐯𝐚𝐫𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐥𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐞𝐧𝐠𝐥𝐞𝐳𝐚̆ 𝐉𝐀𝐒𝐒𝐘 2022, organizată de UAIC

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași  a oferit studenților Universităţii de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi USARB 6 locuri, în regim de gratuitate, pentru a participa la 𝐜𝐞𝐚 𝐝𝐞-𝐚 𝐕-𝐚 𝐞𝐝𝐢𝐭̗𝐢𝐞 𝐚 𝐒̗𝐜𝐨𝐥𝐢𝐢 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̗𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐯𝐚𝐫𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐥𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐞𝐧𝐠𝐥𝐞𝐳𝐚̆ 𝐉𝐀𝐒𝐒𝐘 (𝐚 𝐉𝐨𝐮𝐫𝐧𝐞𝐲 𝐭𝐡𝐫𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐥𝐢𝐟𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐡𝐀𝐫𝐝 𝐬𝐜𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞𝐬, 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜𝐒, 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐬𝐜𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐭𝐡𝐞 𝐭𝐨𝐮𝐫𝐢𝐬𝐦 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐘).

Evenimentul a fost organizat în perioada 4–15 iulie 2022. În cadrul Școlii Internaționale de Vară 𝐉𝐀𝐒𝐒𝐘 2022, studenții USARB au explorat șase module JASSY:

  • Life Sciences in the race against emerging threats to human health (LS);
  • Hard Sciences unveiled: an Interdisciplinary Tour (HS);
  • Finance and Risk Management (FRM);
  • Strategic Human Resource Management (SHRM);
  • Eastern European Perspectives (EEP);
  • Tourism at the Eastern Border of the EU. Interdisciplinary Training for Tour Guides (TTG).

Pentru detalii accesați: www.uaic.ro/en/jassy

Departamentele de Relații Internaționale ale UAIC și USARB au selectat pentru participare la 𝐜𝐞𝐚 𝐝𝐞-𝐚 𝐕-𝐚 𝐞𝐝𝐢𝐭̗𝐢𝐞 𝐚 𝐒̗𝐜𝐨𝐥𝐢𝐢 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̗𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐯𝐚𝐫𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐥𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐞𝐧𝐠𝐥𝐞𝐳𝐚̆ 𝐉𝐀𝐒𝐒𝐘, organizată de UAIC, următorii studenți/studente ale USARB:

  1. Olga PASCAL, Facultatea de Litere, programul de studii ,,Limba engleză și limba germană”;
  2. Iana CERNEI, Facultatea de Litere, programul de studii ,,Limba engleză și limba spaniolă;
  3. Cristina SADOVEI, Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului, programul de studii ,,Tehnologia Produselor Alimentare”;
  4. David PORCESCU, Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului, programul de studii ,,Inginerie și Management în Transport Auto”;
  5. Elena PINZESCU, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Arte, programul de studii ,,Pedagogie în învățământul primar și pedagogie preșcolară”;
  6. Iuliana LIVADAR, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Arte, programul de studii ,,Pedagogie în învățământul primar și limba engleză”.

Studenta Olga PASCAL a împărtășit câteva impresii despre Școala de Vară JASSY 2022: ,,Scoala de vara organizată de UAIC în minunatul oraș Iași a fost pentru mine o experiență inedită și plăcută. Iași este un oraș foarte frumos și oamenii de aici sunt amabili și prietenoși, este un oraș al studenților, în care poți studia la prestigioasa Universitate „Alexandru Ioan Cuza” și să te implici în multe activități interesante. Am explorat modulul „Managementul strategic al resurselor umane” și, chiar dacă a fost un domeniu complet nou pentru, nu am regretat deloc că am studiat acest aspect al viitoarei mele profesii. Profesorii UAIC au manifestat înțelegere maximă și au explicat în detalii subiectele. Am acumulat cunoștințe despre rolul managementului strategic al personalului din organizațiile moderne, am studiat și a analizat managementul, dezvoltarea, implicarea, recrutarea și selecția angajaților din companie. Am vizitat compania IT „Levi9”, unde am cunoscut în detalii activitatea acesteia. Profesorii au luat întotdeauna în considerare dificultățile cu care ne-am confruntat din cauza diferențelor de ţări şi culturi. La prelegeri am fost liberi să ne împărtășim ideile și opiniile noastre, datorită modului de abordare a profesorilor am relaționat excelent cu studenții din alte țări. E atât de grozav când tu întâlnești studenți din diferite țări, învețe ceva despre ei și de la ei, descoperi cultura, tradițiile. Toți cei pe care i-am întâlnit aici erau calzi și oameni deschisi. M-am împrietenit cu studenți din Finlanda, Portugalia, Spania, Franța, Ucraina, Germania, China, India. Suntem cu toții atât de diferiți, dar toți eram tratați la fel. În cadrul Școlii de vară toți împreună am vizitat multe locuri istorice din Iași, am făcut drumeții, am avut o degustare de vinuri și am practicat caiac-canoe ca grup de sporturi nautice. A fost cu adevărat minunat. Voi purta mereu cu mine toate amintirile pe care le-am despre acest minunat loc. De neuitat, UAIC! Participarea la Școala de Vară JASSY 2022, m-a făcut să cresc mult din punct de vedere profesional și social. Experiența mi-a permis să mă cunosc mai bine, să identific adevăratele mele puncte tari și slăbiciuni, să învăț să mă adaptez la o cultură complet nouă. Vă mulțumesc foarte mult, din nou. Orașul Iași și UAIC vor ocupa mereu un  loc special în inima mea”.

Studenta Iana CERNEI a relatat: ,,Am avut două săptămâni de neuitat din viața mea. Am trăit atât de multe emoții minunate și chiar mi-am depășit și unele temeri. În fiecare zi aveam ceva de făcut, în fiecare zi învățăm ceva nou. Am cunoscut oameni minunați din toată lumea și mi-am făcut foarte mulți prieteni internaționali. Am fost fascinată din prima zi și, cu în fiecare zi, încântarea mea a crescut tot mai mult și mai mult. Am făcut caiac, drumeții, degustări de vinuri, excursii diverse, cu grupul nostru noi a mers chiar la săpături. În fiecare zi aveam două sesiuni minunate, profesori deschiși și subiecte foarte interesante. Am studiat istorie, cultură și tradiții. A fost super interesant. La final a susținut un examen, pe care l-am trecut cu brio. Am fost promovată și a primit și o diplomă. Am acumulat experiență de cunoaștere, am văzut altă lumea și acum sunt pregătită să nu mă opresc aici. De asemenea, vreau să-mi exprim cea mai profundă recunoştinţă pentru această șansă! Mulțumesc Departamentelor de Relații Internaționale  de la USARB și UAIC pentru posibilitatea de a trăi un vis!”

Studenta Cristina SADOVEI a remarcat că ,,Sunt preafericita studentă care a participat la cea mai superbă Școală de vară, organizată de Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza,, din Iași. A fost o experiență de neuitat, o perioadă în care am învățat atât de multe lucruri și am cunoscut atât de mulți oameni frumoși. Am studiat modulul ,,Hard Sciences unveiled: an Interdisciplinary Tour”, unul dintre cele mai interesante module. Dacă vă întrebați ce mai e și asta oare, atunci vă zic cu certitudine că e o lume nouă și deosebită a matematicii, informaticii și fizicii. O lume plină de o mulțime de experimente, exerciții matematice și fizice, excursii prin laboratoarele de fizică foarte modernizate și nu în ultimul rând o analiză profundă a calculatorului. Pe lângă orele deosebit de productive, aveam și o mulțime de activități extracurriculare, ceea ce ne ținea în continuă cercetare de dimineață și până seara. Unul dintre cel mai fenomenal moment a fost să cunosc o mulțime de oameni noi din toate colțurile planetei: China, India, Japonia, Italia, Franța, Spania, Islanda, Ucraina, Finlanda, Turcia, Irlanda, Dublin, SUA, România, ect. A fost frumos, a fost unic. Mulțumesc JASSY SUMMER SCHOOL pentru această experiență de neuitat”

Studentul David PORCESCU ne-a mărturisit că ,,Trecând în revistă șederea mea la Iași în timpul Școlii de vară JASSY 2022, pot spune că mi-a plăcut foarte mult. În primul rând, profesorii pe care i-am avut la modulul meu, au fost foarte drăguți cu noi toți, începând de la a ne învăța lucruri noi și interesante până la a ajuta și a răspunde la toate întrebările pe care le-am avut. Datorită comportamentului lor, m-am bucurat de fiecare lecție a lor. De asemenea, pot spune lucruri frumoase despre organizarea acestei școli de vară. Pun pariu că organizatorii au sacrificat mult timp pentru ca șederea noastră la Iași să fie confortabilă. Am fost cazați într-un cămin destul de bun. De asemenea, ne-am alimentat conform unui program prestabilit. Am avut totul pentru a avea o ședere bună. Să nu uităm de activitățile extracurriculare pe care le aveam în program în fiecare zi. Au fost activități precum caiac, tur ghidat al orașului Iași, vizita la Grădina Botanică din Iași, tur ghidat la ,,Palatul Culturii” și altele. Au fost foarte bine organizate și mi-au plăcut mult. Nu mai puțin important, mi-am făcut prieteni noi acolo, am luat cunoștințe noi despre alte culturi și mi-am îmbunătățit limba engleză, pentru că am întâlnit acolo oameni din țări din întreaga lume, cum ar fi SUA, India, China, Franța, Italia și altele. În final, pot să-mi repet cuvintele și să spun că mi-a plăcut foarte mult Școala de vară JASSY 2022, și îi sunt foarte recunoscător Departamentelor de Relații Internaționale al USARB și UAIC pentru această posibilitate de a învăța ceva nou și de a câștiga mai multă experiență. Mulțumesc! ”

 Studenta Elena PINZESCU a menționat că ,,Adevăratele perle a succesului sunt greu de găsit însă nu este imposibil. Fiind în căutarea acestor perle, Departamentul de Relații Internaționale a USARB m-a îndrumat spre perla numită ,,JASSY Summer School”. A fost o experiență de neuitat. Profesorii UAIC oferă oportunități inedite de a învăța și nu doar. Ei ne-au creat un mediu de învățare prietenos, cu activități de echipă, conversații de grup, într-o atmosferă în care ne putem ne-am împărtășit liber ideile și opiniile.

Cred că poți fi cel mai timid copil din lume, dar familia JASSY te încuraja și te va primi în familia ei. Înainte să dobândesc cunoștințele valoroase in tehnicile de ghidaj turistic, am fost foarte sceptică în ceea ce privește abilitățile mele de a vorbi în public. Suportul moral și tehnic a fost grozav și, după această școală de vară, mi-am dat seama ca sunt mai puternică decât credeam. Am ajuns să-mi promovez orașul, universitatea și mica pasiune a familiei noastre – albinele, ca destinație turistică. Sunt surprinsă că am învățat atât de multe într-o perioadă atât de scurtă. Am acumulat competențe inedite cu privire la turismul la frontiera de est a UE și am primit instruire interdisciplinară pentru ghizi turistici. Îmi voi aminti mereu de timpul petrecut la Iași, UAIC și ,,JASSY Summer School”.

Studenta Iuliana LIVADAR a remarcat că ,,Modulul interdisciplinar ,,Life Sciences in the Race Against Emerging Threats to Human Health” mi-a oferit cunoștințe teoretice și abilități practice în domeniul Științelor Vieții. Acest modul a fost conceput pentru a ne îmbogăți cunoștințele teoretice și abilitățile practice în științele vieții,  pentru a ne extinde și îmbunătăți abilitățile experimentale, procesarea datelor și capabilitățile de raportare. Am descoperit o varietate de subiecte, cum ar fi: bioinformatică și coduri de bare ADN, biologia structurală a proteinelor, rolul fiziologic, structura și modificările diferitelor biomolecule, antimicrobiene, poluanți și riscuri de mediu, precum și propriile cercetări timpurii. Experiență cu metode de separare, spectrometrie de masă structurală, modelare moleculară, modelare și imprimare 3D a modelelor de proteine, secvențiere genetică și evaluare și monitorizare a mediului. Ceva Fascinant și Deosebit!”

Implicarea studenților în Școli de vară internaționale facilitează implementarea acțiunilor prevăzute în Strategia de internaționalizare a USARB! Mulțumim, UAIC, pentru cooperare eficientă!

Distribuie acest articol