Tinerii cercetători inspiră elevii să exploreze științele naturale cu suportul proiectului GreenSCI

Gimnaziul Limbenii Noi, raionul Glodeni, a găzduit în data de 16 septembrie 2022, lecția publică cu genericul ,,Toxicanți chimici în produsele alimentare: pericol și securitate”, ținută de doamna Galina Curicheru, drd., asist. univ., tânără cercetătoare, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

La eveniment au participat circa 30 de elevi, pasionați de științele exacte, iar tânără cercetătoare Galina Curicheru i-a familiarizat pe elevi cu experiența și rezultatele carierei științifice, cu rezultatele studierii  influenței toxicanților chimici din produsele alimentare asupra organismului uman și a mediului, siguranța produselor alimentare.

Elevii au aflat noi lucruri despre organismul uman care zilnic primește o cantitate de energie, necesară activității, prin intermediul transformărilor, pe care le suferă produsele alimentre consumate, la nivel celular. Prin celulă circulă diverse substanțe chimice, a căror semnificație a fost elucidată de doamna Galina Curicheru.

Participanții la eveniment au menționat că au aflat o multitudine de lucruri noi cu privire la activitatea unui cercetător, alimentația sănătoasă, modul în care pot verifica dacă fructele și legumele nu sunt nocive, pericolul nitraților, substanțe chimice, tipul de fructe comestibile, tipul de aparataj și modul în care putem măsura nitrații, toxicanți chimici în produsele alimentare, pericolul și securitatea alimentelor  ș.a.

Pentru edițiile viitoare elevii au sugerat întâlniri cu noi cercetători, noi subiecte atractive din domeniul chimiei, să mai fie implicați în activități experimentale.

Transmitem un mesaj de gratitudine administrației și personalului didactic al Gimnaziul Limbenii Noi, raionul Glodeni pentru dorința de a demonstra impactul științei și a motiva tinerii să aleagă o carieră în cercetare.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 (GA 101060678), care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale. 

Coordonator: Universitatea Tehnică a Moldovei

Parteneri:

Academia de Științe a Moldovei

Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi

A. O. „Infogroup”

Perioada de implementare: 01.04.2022 – 30.11.2023

Pagina web a proiectului: https://noapteacercetatorilor.md/

Pentru mai multe detalii, contactați coordonatorul instituțional al proiectului -Valentina Prițcan (valentina.pritcan@gmail.com )

 

 

Distribuie acest articol