Tinerii cercetători încurajează elevii să cerceteze cu suportul proiectului GreenSCI

Colegiul Tehnic Feroviar din Bălți, a găzduit în data de 22 septembrie 2022, lecția publică cu genericul ,,Toxicanți chimici în produsele alimentare: pericol și securitate”, susținută de doamna Galina Curicheru, drd., asist. univ., tânără cercetătoare, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 (GA 101060678), finanțat de UE.

La eveniment au participat mai mulți de 30 de elevi, pasionați de științele exacte, iar tânără cercetătoare Galina Curicheru i-a familiarizat pe elevi cu experiența și rezultatele carierei științifice, cu rezultatele studierii  influenței toxicanților chimici din produsele alimentare asupra organismului uman și a mediului, siguranța produselor alimentare.

Elevii au aflat noi lucruri despre organismul uman care zilnic primește o cantitate de energie, necesară activității, prin intermediul transformărilor, pe care le suferă produsele alimentare consumate, la nivel celular. Prin celulă circulă diverse substanțe chimice, a căror semnificație a fost elucidată de doamna Galina Curicheru.

Participanții la eveniment au menționat că au aflat lucruri noi cu privire la activitatea unui cercetător, alimentația sănătoasă, toxicanții chimici, pericolul nitraților, tipul de aparataj și modul în care putem măsura nitrații, toxicanți chimici în produsele alimentare, tipul de fructe comestibile, pericolul și securitatea alimentelor  ș.a.

Adresăm un mesaj de gratitudine administrației și personalului didactic al Colegiului Tehnic Feroviar din Bălți pentru încurajarea tinerilor de explora impactul științei și inovării asupra calității vieții.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 (GA 101060678), care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale. 

Coordonator: Universitatea Tehnică a Moldovei

Parteneri:

Academia de Științe a Moldovei

Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi

A. O. „Infogroup”

Perioada de implementare: 01.04.2022 – 30.11.2023

Pagina web a proiectului: https://noapteacercetatorilor.md/

Pentru mai multe detalii, contactați coordonatorul instituțional al proiectului -Valentina Prițcan (valentina.pritcan@gmail.com )

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol