Un muzeu prin ochii copiilor din 10 regiuni ale Republicii Moldova va fi creat la USARB
În data de 26 octombrie 2022 a fost lansat proiectul YouthPreneurship and YouthNovation through Community Engagement and American Values Promotion (SMD70022GR0041) la USARB. Acest proiect este sponsorizat de către Departamentul de Stat al SUA și are în calitate de parteneri USARB, America House Bălți și instituții de învățământ din 10 regiuni ale Republicii Moldova, fiind coordonat de Victoria MASCALIUC, lector universitar, dr. la Catedra de filologie engleză și germană.
Proiectul își propune promovarea antreprenoriatului social și a inovării printre tineri. Grupul țintă îl constituie adolescenții din 10 regiuni ale Republicii Moldova. Se vrea implicarea lor în soluționarea problemelor societății și crearea unui network între autoritățile locale, antreprenori și instituțiile de învățământ. În acest sens, tinerii beneficiari vor fi implicați în pedagogia modernă a învățării limbii engleze, vor dezvolta abilități antreprenoriale și vor veni cu soluții noi pentru comunitățile pe care le reprezintă. Activitățile din cadrul proiectului sunt variate, începând cu discuții cu reprezentanții autorităților locale și antreprenori despre eficiența antreprenoriatului social și a inovării, continuând cu start-up-uri, crearea unui muzeu și finalizând cu împărtășirea ideilor la conferința de totalizare.
La evenimentul de lansare a proiectului au venit cu un cuvânt de salut Valentina PRIȚCAN, Prorector pentru activitate științifică și relații internaționale, conf. univ., dr., care accentuat deschiderea USARB către inovare și parteneriate de colaborare cu instituțiile preuniversitare pentru un sistem de învățământ de calitate, Lilia TRINCA, Decan al Facultății de Litere, conf. univ., dr., care a încurajat inițiativa creării unui muzeu, și Oxana CHIRA, șefa Catedrei de filologie engleză și germană, conf. univ., dr., care și-a exprimat convingerea că network-ul creat în cadrul proiectului va duce la schimbări pozitive în sistemul de învățământ.
Elevii din 8 regiuni au prezentat propriile produse, care vor permite crearea primei expoziții cu genericul „Spațiul și Eu”. La evenimentul de lansare, elevii au soluționat probleme și au accentuat că abilitățile aplicate îi vor ajuta în viitor să devină oameni de succes.