Concursul de eseu la ISTORIE: „Marea Unire din 1918: manifestări de conștiință, spiritualitate și cultură românească”

În perioada 6 noiembrie – 1 decembrie 2022 Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți în colaborare cu Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Catedra de Științe socoiomane și asistență socială (USARB) au organizat Concursul de eseu la Istorie, ediția a III-a cu genericul „Marea Unire din 1918: manifestări de conștiință, spiritualitate și cultură românească”. Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa și sub patronatul PS ANTONIE, Episcop de Bălți. La Concurs au participat circa 200 de elevi (cl. IX-XII) interesați de Istorie care își fac studiile (sau locuiesc) în municipiul Bălți și raioanele Briceni, Râșcani, Glodeni, Sângerei, Dondușeni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Ocnița, Ungheni, Chișinău. Concursul a avut loc în două etape: scris – participanții au transmis eseul (scris de mână); și oral – juriul a selectat 23 cele mai bune eseuri, autorii cărora (Laureații concursului) au fost convocați în video-conferință (aplicația Google Meet) și au răspuns la întrebări.

Scopul concursului a fost de a încuraja elevii să studieze importante file de istorie și să promoveze valorile neamului.

Lucrările și răspunsurile au fost jurizate de personalități notorii: dr., conf.univ., Ionuț  NISTOR, directorul Departamentului Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie; lector univ., Adrian-Bogdan CEOBANU, UAIC; conf. univ., dr., Lidia PĂDUREAC, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, preotul Roman BOTEZAT, Episcopia de Bălți. În baza punctajului obținut la eseu și a răspunsurilor verbale ale concursanților Juriul a stabilit învingătorii.

În data de 1 decembrie 2022 a avut loc ședința festivă de încheiere a Concursului. Câștigătorii au fost felicitați de PS ANTONIE, Episcop de Bălţi, Mitropolia Basarabiei; Excelența Sa Petrișor DUMITRESCU, Consulul General al României la Bălți; dr. Lidia PĂDUREAC, prim-prorector pentru activitatea didactică USARB. Laureații au primit Diplome de performanță; câștigătorii – premii (oferite de Episcopia de Bălți): tablete educaționale, seturi de cărți și Diplome de excelență. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea „Alecu Russo” din Bălți au oferit seturi de cărți. Deținătorii Diplomelor de excelență au venit cu mesaje de gratitudine și au menționat emoțiile pe care le-au trăit elaborând eseul ce reflectă impactul conștiinței, spiritualității și culturii românești asupra evenimentelor din 1918.

Lista Învingătorilor Concursului de eseu la Istorie (ediția a III-a)

Marea Unire din 1918:

manifestări de conștiință, spiritualitate și cultură românească

Locul I (tabletă educațională)

  • Bondac Ion, Bălți, LT „Mihai Eminescu”, cl. XII, profesor: Vasilachi Svetlana
  • Creșciuc Ion, Edineț, LT „Mihai Eminescu”, cl. XII, profesor: Seu Alexandru

Locul II (1500 lei md)

  • Veverița Iuliana, Bălți, LT „B. P. Hasdeu”, cl. XII, peofesor: Veverița Ina
  • Maxim Patricia, Centrului Raional pentru Elevi capabili de Performanță (CRECP), raionul Soroca, cl. IX, profesor: Stepanyants Maria 

Locul III (1000 lei md)

  • Gojan Valeria, s. Grimăncăuți, r. Briceni, LT Grimăncăuți, cl. XII, profesor Lesnic Lilia
  • Condrea Irina, or. Dondușeni, LT „Alexei Mateevici”, cl. IX, profesor: Roman Botezat

Mențiuni (set de cărți)

  • Babără Anastasia, or. Dondușeni, LT „ Alexei Mateevici”, cl. IX, professor: Botezat Roman
  • Teterea Valeria, or. Dondușeni, LT „Alexei Mateevici”, cl. IX, profesor: Roman Botezat
  • Roșca Jasmin, or. Soroca, LT „Petru Rareș”, cl. XI, profesor: Covali Maria
  • Gangu Daria, Băilți, LT „Mihai Eminescu”, cl. X, profesor: Cincilei Valentina
  • Crăciun Adelina, or. Soroca, LT „Petru Rareș”, cl. X, profesor: Balan Olesea
  • Ghilețchi Mihaela, s. Dușmani, r. Glodeni, LT „Ion Creangă” Bălți, cl. X, profesor: Molcosean Ana
  • Tomov Alina, Centrul de Excelență în Construcții din Chișinău, profesor: Bolduma
  • Ungureanu Mihaela, or. Drochia, LT „B. P. Hasdeu”, cl. XII, profesor: Șonțu Lilian.

Comitetul organizatoric aduce sincere mulțumiri tuturor participanților la acest eveniment și felicită învingătorii!

 

Distribuie acest articol