Holocaustul – tragedia umanității ce trebuie cunoscută de către tineri

În data de 27 ianuarie, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în incinta America House Bălți  a avut loc evenimentul cu genericul Holocaustul: cunoaștere și prevenire, la care au participat studenții USARB și elevi din mun. Bălți.

Activitatea a fost susținută de istoricul, Lidia Pădureac și a avut drept scop: Comemorarea victimelor Holocaustului, sensibilizarea tinerei generații față de probleme precum prejudecăți și nedreptate, promovarea toleranței interetnice și combaterea rasismului, antisemitismului și altor forme de intoleranță.

Holocaustul a fost un program de exterminare a evreilor, planificat și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler. Mai mulți ani la rând, autoritățile din Germania nu au vorbit despre crimele din timpul celui de-al doilea război mondial.

Începând cu 27 ianuarie 1966, în Germania sunt comemorate oficial victimele regimului nazist. La 10 mai 2005, la 60 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a fost inaugurat Memorialul Holocaustului la Berlin, pentru a cinsti memoria celor 6 milioane de evrei ucişi. Alte țări, din vestul și estul Europei, au preluat practica de comemorare cu scopul de promovare a culturii memoriei și a evitării a altor tragedii mondiale.

Ziua de 27 ianuarie 1945 reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau şi marchează comemorarea la nivel internațional a victimelor Holocaustului. Potrivit Rezoluţiei 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, statele membre sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaționale cu privire la Holocaust.

Distribuie acest articol