Impresiile studenților despre mobilitatea academică la Universitatea din Valladolid

Iulia Borovic și Denis Volosenco, studenți ai Facultății de litere a Universităţii de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi, beneficiază de mobilități academice Erasmus+ la Universitatea din Valladolid, Spania.

Iulia Borovic ne-a relatat că ,,mobilitatea academică la Universitatea din Valladolid este prima mea experiență ca student Erasmus+. Desigur, a fost înfricoșător și emoționant să încep această călătorie, dar, cu încredere, pot spune că s-a meritat! Spania este o țară frumoasă și studiile universitare aici îmi oferă o mulțime de oportunități de a cunoaște cultura și tradițiile țării. Și mă refer nu doar la activități extracurriculare, ci și la călătorii. Alegerea corectă a subiectelor de studii la fel îi ajută pe studenți, în acest sens. De exemplu, am avut norocul să studiem aici arta gotică, precum și muzica tradițională a Spaniei, inclusiv: Flamenco, Fado, Salsa și Tango. În opinia mea, aceasta este o experiență de neprețuit, deoarece putem consolida cunoștințele cu exemple concrete.

Una dintre întrebările care m-au frământat a fost „Va fi oare suficient de bun nivelul meu de engleză?”. Nu merita să-mi fac griji pentru acest lucru, pentru că eu însumi nu am observat cum am început să vorbesc mai bine engleza. Atât studenții, cât și profesorii m-au ajutat în acest sens. Profesorii de la Universitatea din Valladolid sunt foarte calificați și înțelegători. Profesorii sunt întotdeauna bucuroși să ajute sau să explice din nou. Analizându-i pe ei, pot spune cu siguranță că își iubesc și pun suflet în subiectul care îl predau.

Apropo de noile cunoștințe, aș dori să-mi exprim recunoștința nesfârșită față de programul Erasmus + pentru oportunitatea de a-mi face prieteni din țări precum Italia, Turcia, Canada, Ucraina, Azerbaidjan, Franța, Brazilia, Chile și, bineînțeles, Spania. Într-un timp atât de scurt, ne-am împrietenit și ne creăm amintiri comune. De exemplu, în vacanță, am reușit să vizităm Franța, la invitația prietenului nostru Remy. Va rămâne una dintre cele mai frumoase amintiri din viața mea.

Dacă citești aceasta, atunci ești deja interesat de programul Erasmus+. În acest caz, vă sfătuiesc să profitați de această oportunitate. Odată ce ai fost în această atmosferă și ai simțit-o, nu vei mai vrea să pleci. Așa că nu pierde timpul și nu amâna viața pentru mai târziu!”

Denis Volosenco ne-a mărturisit că ,,În al doilea an de studii la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, am reușit să particip la programul Erasmus+. În al doilea semestru, mi-am început studiile în Spania, Universitatea din Valladolid. Aș dori să împărtășesc impresiile mele despre experiența mea de studii de schimb academic.

Într-adevăr, o astfel de șansă cade foarte rar și am primit-o, ceea ce mă bucur foarte mult. Nu regret că am putut să particip la acest program, pentru că am primit un amalgam de emoții, diverse impresii și experiență. Comunicarea cu studenți din diferite țări, studierea culturii unei alte țări, un alt sistem de învățământ, toate acestea m-au uimit. Deoarece este foarte diferit de modul cu care eram familiarizat înainte de a participa la acest program. Fiind în Spania de aproape patru luni, am văzut multe, de la clădirile fascinante de arhitectură gotică până la locurile pitorești din Valladolid.

Am avut ocazia să plec în vacanță în Portugalia, în orașul Porto, unde am văzut pentru prima dată oceanul și am vizitat locuri în care chiar am primit satisfacții emoționale.

În cele din urmă, vreau să spun că această experiență de a fi aici îmi va rămâne mult timp în memorie, pentru că nu voi putea uita lunile pe care le-am petrecut aici. Toată lumea ar trebui să încerce această experiență, chiar dacă trebuie să cunoașteți bine engleza și să studiați din greu, dar lucrul important pe care vreau să-l subliniez este că abilitățile mele de engleză s-au îmbunătățit mult. Datorită comunicării cu studenții străini, predând exclusiv în limba engleză, abilitățile mele au câștigat într-adevăr un nivel pe care nu l-am avut când eram în Republica Moldova”.

Sunt foarte recunoscător celor care mi-au oferit o astfel de oportunitate de a participa la acest program, deoarece aceasta este o oportunitate minunată de a vedea o altă țară și de a trăi viața pe care o trăiesc oamenii în Europa.

 

 

Distribuie acest articol