Vizită de studiu la Universitatea RWTH Aachen – o experiență bogată în cadrul proiectului NEEDEDU4.0

În perioada 26 mai – 1 iunie 2024, o delegație formată din reprezentanți ai Universității Tehnice a Moldovei, Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Universității Transilvania din Brașov, alături de reprezentanți ai Fritz Dräxlmaier GmbH & Co. KG din Germania și ICS DRA Dräxlmaier Automotive SRL din Republica Moldova a participat la vizita de studiu la Universitatea RWTH Aachen din Germania, organizată în cadrul proiectului “Enhancing Mechanical Engineering Education in Moldova for Industry 4.0” (NEEDEDU4.0).

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la eveniment de către următorii memebri de proiect:

  • Vitalie BEȘLIU, șef al Catedrei de științe fizice și inginerești;
  • Alexandr OJEGOV, dr., conf. univ., Catedra de științe fizice și inginerești;
  • Alexandru BALANICI, dr., conf. univ., Catedra de științe fizice și inginerești;
  • Vladislav RUSNAC, dr., conf. univ., Catedra de științe fizice și inginerești.

Această vizită a reprezentat o oportunitate unică pentru participanți de a explora excelența academică a Universității RWTH din Aachen – una dintre cele mai prestigioase universități tehnice din Europa și renumită pentru excelența sa în domeniul științelor inginerești, de a se familiariza cu cele mai noi tendințe din domeniul ingineriei mecanice și de a stabili conexiuni valoroase cu studenți și profesori din țările Uniunii Europene.

Pe parcursul vizitei, participanții au avut ocazia să viziteze instalația de realitate virtuală imersivă cu cinci pereți AixCAVE, situată în cadrul Centrului IT al universității, laboratoarele de Biomecanică și Nano CT, Centrul de excelență pentru educație continuă adresată studenților internaționali RWTH International Academy și Situl de producție WZL – o componentă importantă a Laboratorului pentru Mașini Unelte și Tehnologie de Producție (WZL), unde au putut vedea demonstrații practice și au putut interacționa cu experți din domeniul ingineriei mecanice. Cursurile și seminariile au completat experiența vizitei de studiu, oferind participanților o perspectivă asupra modului în care se predau disciplinele la universitate, a resurselor disponibile studenților și a dotărilor moderne din sălile de curs și seminar.

Vizita de studiu la Universitatea RWTH Aachen a avut un impact semnificativ asupra participanților, oferindu-le o perspectivă valoroasă asupra modului în care se predă și se practică ingineria mecanică la o universitate de top din lume. De asemenea, a contribuit la consolidarea relațiilor dintre Universitatea RWTH din Aachen și instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova, deschizând calea către noi proiecte de colaborare în domeniul educației și cercetării.

Vizita de studiu la Universitatea RWTH din Aachen a constituit o experiență bogată și fructuoasă pentru participanții din cadrul proiectului NEEDEDU4.0. Această vizită va contribui la îmbunătățirea calității educației în domeniul ingineriei mecanice din Republica Moldova și la pregătirea studenților pentru a face față provocărilor și oportunităților Industriei 4.0.

Proiectul se va desfășura timp de 3 ani (1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026), fiind coordonat de prof. univ., dr. hab. Larisa BUGAIAN, șefa Centrului Erasmus+, UTM. Coordonator instituțional (USARB) al proiectului NEEDEDU 4.0 este Valentina PRIȚCAN, prorectoră pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, dr., conf. univ.
Mai multe detalii despre proiect găsiți aici: https://neededu.utm.md/

 

 

 

 

Distribuie acest articol