Consolidarea colaborării și inovației pentru transformarea educației digitale cu suportul proiectului MEDIA
În perioada 17-21 iunie 2024, Universitatea de Științe Aplicate RISEBA din Riga, Letonia, a găzduit reuniunea de management realizată în cadrul proiectului MEDIA – Consolidarea calității educației online în instituțiile de învățământ superior din Moldova și Armenia, cofinanțat de Uniunea Europeană, programul Erasmus+, CBHE, acord de grant nr. 101082889.
La reuniunea de management au participat reprezentanții consorțiului proiectului MEDIA, format din 13 IÎS și organizații din Moldova, Armenia, Germania, Finlanda, Letonia: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, ONG „Impuls”, Universitatea de Stat din Vanadzor, Armenia, Universitatea de Stat Brusov, Armenia, Universitatea Națională Politehnică din Armenia, Ministerul Educației, Cercetării, Culturii, Tineretului și Sportului din Armenia, ONG „Creativity”, Armenia, Universitatea de Științe Aplicate pentru IMM-uri/Fachhochschule des Mittelstands (FHM), Bielefeld, Germania, Universitatea de Tehnologie Lappeenranta–Lahti, Finlanda, Universitatea de Afaceri, Arte și Tehnologie RISEBA, Рига, Letonia.
Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la eveniment de către doamna Viorica Cebotaroș, dr., conf. univ., membru ai echipei USARB de implementare a proiectului MEDIA.
Reuniunea de management a consorțiului proiectului MEDIA a reunit experți, coordonatori și membri ai echipelor din diverse instituții și organizații pentru a discuta, a revizui și a planifica strategiile viitoare ale fluxurilor de lucru ale activităților în derulare. Evenimentul a cuprins un mix de sesiuni de lucru structurate, oportunități de networking și sesiuni de brainstorming colaborativ, toate având scopul de a îmbunătăți eficiența și impactul activităților colective.
Deschiderea oficială a evenimentului a fost susținută de alocuțiunea de bun venit susținută de doamnă dr. Elena Simciuc, manager al proiectului MEDIA, șef al Biroului pentru Proiecte și Granturi, Secția Relații Internaționale a Universității de Stat din Moldova, care a inspirat consorțiul și a creat o atmosferă colaborativă și constructivă. A fost menționată relevanța cursurilor de media digitală și pașii inovativi pe care proiectul intenționează să-i realizeze. Sesiunile de lucru s-au axat pe pachetele de lucru ale proiectului, implicând coordonatori și membri ai echipelor din Republica Moldova și Armenia, sub conducerea partenerilor europeni din universitățile din Letonia, Germania și Finlanda. Un rol important a revenit întâlnirilor bilaterale cu partenerii consorțiului, unde s-au discutat în detaliu progresul individual, provocările și strategiile viitoare, fiind puse în discuție modalitățile de armonizare a livrabilelor la nivel național și instituțional. În cadrul discuțiilor au fost analizate practicile actuale și potențiale de ultimă generație luate în considerare la dezvoltarea infrastructurii și înființarea centrelor MEDIA interuniversitare.
Semnificativă, din perspectiva realizării obiectivelor proiectului MEDIA, a fost vizita la laboratorul de înregistrări de la RISEBA, oferind participanților o privire exhaustivă asupra tehnologiilor de înregistrare de ultimă generație și a aplicațiilor lor în media digitală. Vizita la laboratorul de înregistrări de la RISEBA a oferit oportunitate alternative de învățare practică și explorare a aplicațiilor care vor fi utilizate în vederea atingerii obiectivelor proiectului.
Un rol important a avut atelierul de lucru despre inteligența artificială utilizată la RISEBA (prezentator: Dr. Valters Kaže, prorector pentru cercetare și dezvoltare), oferind perspective avansate asupra aplicațiilor AI, în special în activități de marketing care pot fi utilizate eficient în realizarea sarcinilor în diverse pachete de lucru al proiectului.
Întâlnirea de management al proiectului de la Riga a fost realizată cu succes, având la bază discuții productive, planificare colaborativă și gândire inovativă. Eforturile collaborative, discuțiile detaliate și sesiunile de planificare strategică au asigurat că toți partenerii au plecat cu o înțelegere clară a rolurilor lor și a fazelor următoare ale proiectului.
Proiectul „Consolidarea calității educației online în instituțiile de învățământ superior din Moldova și Armenia” – MEDIA, este un proiect din cadrul programului ERASMUS+ Consolidarea Capacităților în instituțiile de învățământ superior, implementat de Universitatea de Stat din Moldova, în calitate de coordonator, împreună cu alți 12 parteneri din IÎS și organizații din Finlanda, Germania, Letonia, Moldova și Armenia, inclusiv Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, în perioada anilor 2023-2027.
Manager al proiectului MEDIA – dr. Elena Simciuc, șef al Biroului pentru Proiecte și Granturi, Secția Relații Internaționale a Universității de Stat din Moldova.
Coordonator instituțional al proiectului MEDIA – Valentina Prițcan, prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, conf. univ., dr., Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi (USARB)
Mai multe detalii găsiți pe pagina oficială a proiectului: https://mediaera.online/ și pe pagina USARB a proiectului MEDIA: https://usarb.md/media-project/