Mobilitate academică la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza ˮ din Iași, România în cadrul subproiectului EPICoM
O echipă constituită din 15 colaboratori ai Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți au realizat, în perioada 24-28 martie 2025, un stagiu de mobilitate academică (formare) la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza ˮ din Iași, România, în cadrul subproiectului EPICoM „Educarea Profesorilor Inovativi pentru Copiii Moldovei”, din Proiectul ,,Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării.
Mobilitatea academică a fost axată pe următoarele obiective:
- Participarea la activități academice organizate de Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași pentru a studia experiențe inovative în pregătirea pedagogilor;
- Explorarea perspectivelor și practicilor academice europene, pentru o înțelegere mai largă a contextului global în care se dezvoltă educația, cu accent pe inovarea didactică;
- Familiarizarea cu oferta de cursuri și ateliere pentru dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, axate pe inovație pedagogică și cu oportunitățile oferite de Laboratoarele de practică pedagogică.
Analiza bunelor practici ale Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași în implicarea studenților (viitori pedagogi) în activități de cercetare și Proiecte de Inovație în Educație;
- Prezentarea experiențelor de pregătire a pedagogilor inovativi în USARB și inițierea unor proiecte educaționale și/sau de cercetare comune.
Facultatea de Psihologie și Științele Educației a fost un punct de referință al mobilității academice, iar sesiunea de deschidere a evenimentului a oferit un cadru propice pentru programul de mobilitate.
Explorarea de către echipa USARB a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a pregătirii specialiștilor în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, s-a realizat cu suportul doamnei Prorector pentru relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare, Prof. univ., dr. Nicoleta Laura POPA, decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, prof. univ., dr. Ștefan BONCU, prodecanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației conf. univ., dr. Simona BUTNARU.
O importanță aparte în cadrul mobilității a avut prezentarea Alianței EC2U – European Campus of City-Universities, care a subliniat implicarea activă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în rețele academice europene de prestigiu, punând accent pe rolul important al colaborării internaționale în procesul formării profesionale continue a cadrelor didactice.
Valentina PRIȚCAN, manager al subproiectului EPICoM, prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, dr., conf. univ., a prezentat PISM, subproiectul EPICoM, echipa, menționând că prin intermediul subproiectului își propune realizarea unui set de intervenții orientate spre modernizarea condițiilor de organizare a procesului educațional prin crearea unui spațiu modern pentru formarea specialiștilor competitivi pe piața muncii, creșterea angajabilității absolvenților și fortificarea calității pregătirii specialiștilor din domeniul general de studiu 011 – Ştiinţe ale educaţiei.
A doua zi a mobilității academice a debutat cu o vizită la Grădinița Universității „Alexandru Ioan Cuza”, un spațiu educațional modern, recunoscut pentru calitatea și inovația în educația timpurie. Asistarea la activități, dialogul cu managerii și angajații instituției au scos în evidență diversitatea activităților interactive în care sunt antrenați copiii, conlucrarea cu personalul științific și didactic din facultate.
Echipa USARB a beneficiat de o sesiune academică deosebită cu conf. univ. dr. Florin-Vasile FRUMOS, un reputat specialist în științele educației și psihologia educațională, autor al unor lucrări importante precum „Didactica: fundamente şi dezvoltări cognitiviste” (2008) și coautor al volumului „Psihopedagogie pentru examenele de definitivare şi grade didactice” (2008). Experiența sa bogată și activitatea de cercetare academică au fost evidente prin maniera profundă și clară a prezentării.
A treia zi a mobilității academice a fost concentrată pe asistența la ore în cadrul Liceului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în care realizează practica de specialitate și studenții – viitori pedagogi. Experiența ne-a oferit oportunitatea valoroasă de a observa în mod direct aplicarea unor metode didactice moderne, precum și atmosfera prietenoasă și stimulativă din cadrul instituție, ne-a oferit repere concrete pentru integrarea unor practici similare în activitatea didactică proprie, fiind o experiență cu adevărat valoroasă și motivantă pentru dezvoltarea profesională.
În data de 27 martie 2025 echipa USARB a fost implicată în următoarele activități educaționale:
- Parteneriatul familie-comunitate (participare la activități didactice în învățământul superior), coordonată de conf. univ. dr. Simona BUTNARU. Asistență activă în sesiunea desfășurată într-o manieră interactivă concentrată pe tipurile diverse de relații care se stabilesc între familie și comunitate, precum și de factorii ce influențează dinamica acestora. Implicarea echipei USARB, prin prezentarea unor problematici reale și relevante, a contribuit la aprofundarea temei și la stimularea reflecției critice asupra rolului profesorului ca mediator între familie și comunitate.
Sesiunea de dezvoltare personală pentru profesori, susținută de prof. univ., dr. Camelia SOPONARU. Explorarea tehnicilor de imagerie vizuală în conturarea unui profil detaliat și realist al studentului contemporan. Analiza nevoilor, dificultăților și așteptărilor actuale ale studenților, cu reflecții ulterioare asupra modului în care cadrele didactice universitare, răspund acestor provocări. Studiile comparate prezentate au oferit perspective diverse asupra modului în care pot fi integrate resurse variate în procesul educațional.
Sesiunea ,,Educație incluzivă: provocări și soluții strategice”, condusă de conf. univ., dr. Simona BUTNARU. Prezentarea modelului de cultură democratică a creat o bază teoretică solidă pentru înțelegerea complexității educației incluzive. Exercițiul de transpunere în situația altuia a fost deosebit de relevant, facilitând o mai bună înțelegere empatică a dificultăților întâlnite de studenții cu diverse nevoi speciale. Practica de co-predare a fost discutată și exersată în detaliu, iar analiza incidentelor critice a fost un alt punct forte al activității.
Cea de-a cincea zi a mobilității academice a fost concentrată pe:
- Explorarea universului infinit al Pedagogiei digitale: coordonate teoretice și aplicative, sesiune coordonată de prof. univ., dr. Ciprian CEOBANU. S-a evidențiat tendința crescândă de integrare a inteligenței artificiale (AI) în educație, fiind detaliate cele trei forme ale acesteia: Artificial Narrow Intelligence (ANI), Artificial General Intelligence (AGI) și Artificial Super Intelligence (ASI).
Discuția asupra celor patru tipuri de pedagogii contemporane—pedagogia bazată pe inteligența artificială, pedagogiile relaționale, reorganizarea spațiilor educaționale și microînvățarea—a fost extrem de valoroasă, reliefând importanța abordărilor inovatoare precum educația antreprenorială și educația metaverse.
Sesiunea ,,Cetățenie digitală în învățământul superior: evidențe empirice și reflecții asupra educației universitare”, coordonată de lect. univ. dr. Magda SAMOILĂ și lect. univ. dr. Monica ASSANTE. S-au abordat subiecte axate pe dezvoltarea identității morale și a comportamentului etic în mediul digital, formarea atitudinii civice și internalizarea valorilor care sprijină cetățenia digitală. Exercițiul practic a inclus analiza a trei studii de caz, cu aplicarea unui algoritm clar și bine structurat, fapt ce a facilitat înțelegerea profundă și aplicarea eficientă a noțiunilor prezentate.
De asemenea, am fost impresionată de abordarea pedagogică centrată pe student și elev, orientată către nevoile reale și actuale ale acestora, reflectată clar în modul natural și deschis în care cadrele didactice și studenții UAIC interacționau cu beneficiarii actului educațional. Atmosfera relaxată, prietenoasă și lipsită de formalism excesiv din cadrul lecțiilor a creat un mediu ideal pentru manifestarea autentică a elevilor și studenților, încurajând comunicarea deschisă și dezvoltarea personală.
Mobilitatea academică a constituit nu doar un prilej excelent de dezvoltare profesională, ci și o sursă de inspirație și motivație profundă pentru integrarea unor practici educaționale inovative în activitatea didactică viitoare a echipei USARB.
Experiența dobândită la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va reprezenta un reper important în cariera profesională, oferindu perspective noi și consolidând angajamentul față de inovarea pedagogică și excelența în educație
Exprimăm, în numele tuturor participanților la mobilitatea academică de formare realizată la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu suportul subproiectului „Educarea Profesorilor Inovativi pentru Copiii Moldovei” (EPICoM) din cadrul Proiectului ,,Învățământul Superior din Moldova”, finanțat de către Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, recunoștință profundă pentru angajamentul și dedicația dumneavoastră în susținerea acestei experiențe deosebite pentru personalul științifico-didactic și managerial din Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB).
Stagiul de formare a facilitat lărgirea orizonturilor academice, explorarea bunelor practici ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în pregătirea cadrelor pentru sistemul educațional, a consolidat tendința noastră de a fi ambasadori autentici ai valorilor educaționale. Cu siguranță, experiența acumulată de colaboratorii USARB va fi multiplicată în mediul universitar bălțean și va fortifica calitatea pregătirii specialiștilor din domeniul general de studiu 011 – Ştiinţe ale educaţiei.