Mobilitate la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași în cadrul subproiectului DEZPROAUTO

Domnul Vitalie BEȘLIU, dr., conf. univ., șeful Catedrei de Științe fizice și inginerești și colaboratorii Alexandr Ojegov, dr., conf. univ., Dorin Guzgan, dr., lector. univ., Ion Țîgănaș, ing., Anatolie Poperecnîi, ing., Cornel Cracan, ing., membri ai Catedrei de științe fizice și inginerești, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, au realizat o vizită de studiu pe domeniul autovehiculelor electrice şi tehnologiilor de fabricaţie la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, România, în perioada 27-30 martie 2025,  planificată în cadrul subproiectului ,,Dezvoltarea procesului științifico-didactic în programele de studii din domeniul industriei auto” (DEZPROAUTO), domeniul general de studii 071 Inginerie și activități inginerești, acord de subfinanțare MD-MOED-6542-ASF-U2-02 din 27.11.2023, conform Planul de activitate privind mobilitatea academică.

În perioada 28-30 martie 2025 în cadrul vizitei de studii la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, România, au fost realizate următoarele activități:

  1. Vizita de lucru în laboratorul „Mecanică fină și nanotehnologii”, responsabil prof., dr. ing., ec., DHC, Dumitru Nedelcu. În decursul vizitei au fost prezentate următoarele tehnologii de fabricație: printarea 3D din materiale biodegradabile, tehnologia injectării maselor plastice, extrudarea firelor din masele plastice biodegradabile, tehnologia prelucrării mecanice la mașina-unealtă de frezat CNC în 3 axe, tehnologia de rectificare a lentilelor optice, tehnologia prelucrării prin deformarea plastică a suprafețelor metalice. Totodată au fost prezentate instalațiile și utilaje destinate testării materialelor, cum ar fi: mașina universală la întindere, durimetru universal, microscoape metalografice. În scopul confirmării rezultatelor cercetărilor experimentale privind microsudarea firelor metalice, efectuate la proiectul de cercetare de către membrii catedrei, s-au realizat cercetări suplimentare la microscopie optică în laboratorul menţionat.
  2. Vizită de lucru în laboratorul de Prelucrare și Simulare CNC, responsabil dr. ing. Mândru Teodor Daniel. Pe parcursul vizitei a fost vizitat laboratorul recent creat de simulare și prelucrare CNC, în valoare de 40000 Euro, alcătuit din 15 simulatoare și strung CNC industrial. Dl dr. ing. Mândru Teodor Daniel a oferit consultanții și recomandări cadrelor didactice ale Catedrei de științe fizice și inginerești privind elaborare programelor pentru mașinele cu comandă numerică și alegerea tipurilor de materiale pentru semifabricate, recomandate pentru realizarea lucrărilor de laborator.
  3. Vizită de lucru în laboratorul de Sudură, responsabil dr. ing. Boca Mihai. În cadrul laboratorului au fost analizate diverse metode de sudare: sudarea cu arc, sudarea manuală cu arc învelit, cu gaz protector, sudarea în puncte. Deasemnea a fost prezentat verificarea și controlul calității îmbinărilor nedemontabile prin sudare prin metode nedistructive cu utilizarea microscoapelor metalografice, defectoscopie ultrasonică și metode distructive, încercări la tracțiune, microduritate etc. În acest laborator studenții își dezvoltă capacitățile creative prin elaborarea proiectelor cu aplicarea metodelor de sudare menționate anterior, prin alegerea parametrilor optimi pentru realizarea sudurilor de calitate. În rol important, în procesul de sudură îl joacă echipamentul de protecție modern care este destinat studenților și cadrelor didactice din laborator, în momentul efectuării lucrărilor.

În perioada 29 – 30  martie 2025 a fost realizat instruirea cadrelor didactice ale catedrei pe domeniul Electromobile în care sau realizat activitățile, responsabil conf., dr. ing. Vasile Horga, dr. asist. univ. Iulian Balan.

În cadrul instruirii sau studiat următoarele aspecte:

  1. Modelarea și simularea sistemelor de propulsie convenționale: modelarea șasiului, a liniei de acționare a autovehiculului, s-a analizat performanțele dinamice ale autovehiculelor, s-au prezentat principiile de simulare a dinamicii autovehiculelor.
  2. Conversia electromecanică a energiei: explicarea terminologiei utilizate în cursul de Electromobile, modelarea mașinii de curent continuu liniare, s-au determinat caracteristicile mecanice ale mașinii de curent continuu, s-a studiat metodica determinării randamentului convertoarelor electromecanice.
  3. Sisteme de propulsie bazate pe mașini electrice: performanțele vehiculelor electrice, caracteristicile transmisiilor mecanice, evaluare forței de tracțiune, evaluarea consumului de energie, modelarea și simularea sistemelor electromecanice a autovehiculelor electrice și hibride, parametri și valori de intrare și ieșire ai sistemului, studierea diagramelor și caracteristicilor în cazul simulării a vehiculelor cu propulsie electrică.
  4. Sisteme de înmagazinare a energiei electrice: celule electrochimice, baterii de acumulatoare, parametrii de bază, modelarea și simularea sistemelor de înmagazinare a energiei electrice.

A fost realizată o vizită în hala de proiectare şi producere, de către studenţi, a monopostului destinat pentru concursul Formula Student – Autovehicule Electrice. Studenţii au prezentat etapele de proiectare şi fabricare a monopostului precum şi problemele cu care se confruntă în procesele respective.

Prin intermediul acestui subproiect Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți își propune realizarea unui set de intervenții orientate spre modernizarea condițiilor de organizare a procesului educațional prin crearea unui spațiu modern pentru formarea specialiștilor competitivi pe piața muncii, creșterea angajabilității absolvenților și fortificarea calității pregătirii specialiștilor din domeniul general de studiu 071 Inginerie și activităţi inginerești prin dotarea a 2 laboratoare: „Organe de mașini” și „Autovehicule moderne”.

Subproiectul DEZPROAUTO face parte din proiectul Învățământul Superior din Moldova (PÎSM) și este un proiect finanțat de Banca Mondială, implementat în perioada mai 2020 – decembrie 2025. Obiectivul proiectului este de a îmbunătăți orientarea către piața muncii a instituțiilor de învățământ superior selectate și mecanismele de asigurare a calității.

Distribuie acest articol