Mobilități academice la Universitatea din Valladolid, Spania
Micaela Țaulean, dr., conf. univ., Catedra de filologie engleză și germană, Facultatea de Litere, a realizat un stagiu de mobilitate de predare în cadrul programului european Erasmus+ la Universitatea din Valladolid, Spania.
La revenirea sa la USARB – Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, doamna Micaela Țaulean a oferit câteva gânduri și impresii: ,,În perioada 31.03.2025 – 4.04.2025 am beneficiat de o mobilitate academică la Universitatea din Valladolid, Spania. Această mobilitate s-a dovedit a fi o experiență deosebit de valoroasă și plină de inspirație pentru mine. Programul a oferit o oportunitate excelentă de a face schimb de bune practici, de a preda două ore din cursul meu universitar ,,Intercultural Communication”, de a explora metodologii de predare inovatoare și de a participa la discuții semnificative privind colaborarea internațională în domeniul educației.
Desfășurarea sesiunii de predare pe tema „Reducerea barierelor în comunicarea interculturală”, mi-a oferit ocazia perfectă de a face o scurtă prezentare a Universității de Stat Bălți Alecu Russo și a Facultății de Litere, descriind viața academică și studențească. Apoi, împreună cu studenții anului II am analizat barierele comune în comunicarea interculturală axându-ne pe limbă, stereotipuri și prejudecăți în comunicare.
Am lucrat intens pentru a prezenta strategii eficiente de depășire a barierelor în comunicarea interculturală, organizând studenții în grupuri mici pentru activități interactive. Studenții din anul II au avut oportunitatea de a-și dezvolta competențele de comunicare interculturală în diverse contexte reale.
Am evaluat cu succes implicarea în discuții, lucrul în grup și activitățile de joc de rol. Feedback-ul de la sfârșitul sesiunii s-a desfășurat în prin întrebări și reflecții asigură faptul că studenții înțeleg importanța adaptării la contexte culturale diverse și vor reduce barierele în comunicarea interculturală.
Participarea la Seminarul de cercetare din cadrul Departamentului de Limbă engleză cu María Belén López Arroyo, Elena Gonzales Cascos, Beatiz Mendez, Jm Brarrio și șeful departamentului Carlos Herrero Quirós ne-a reunit pentru a discuta abordări inovatoare ale predării limbii engleze și studiilor de traducere.
Evenimentul s-a axat pe tendințele actuale în studiile de traducere, inclusiv provocările traducerii automate și rolul IA în traducerea profesională. Am împărtășit opinii privind cele mai bune practici pentru formarea viitorilor profesori școlari și traducători, subliniind importanța competenței culturale și a acurateței lingvistice.
Am avut onoarea de a participa la cursuri susținute de profesori universitari – Beatriz Mendez și Raquel Fernandez. Lecția prof. Beatriz Méndez despre traducerea specializată (engleză-spaniolă) pentru studenții universitari spanioli din anul II se concentrează pe identificarea caracteristicilor specifice registrului, ajutându-i să-și dezvolte precizia în traduceri. Prof. Raquel Fernandez a ținut o prelegere captivantă despre achiziția lingvistică pentru studenții universitari din anul III, explorând teorii și concepte-cheie în domeniu. Ea a făcut distincția între achiziția primei limbi (L1) și achiziția celei de-a doua limbi (L2), subliniind modul diferit în care copiii și adulții învață limbile.
Aduc sincere mulțumiri Doamnei dr., conf. univ. Valentina Prițcan, Pro-rector pentru activitatea științifică și relații internaționale, pentru sprijinul acordat în facilitarea oportunităților de dezvoltare profesională pentru personalul academic al USARB.
Stagiul de mobilitate Staff Mobility for Training la Universitatea din Valladolid aduce o serie de beneficii atât pe plan personal, cât și profesional:
Participarea la un astfel de stagiu oferă oportunitatea de a învăța din diverse culturi și perspective, contribuind la o mai bună înțelegere a diversității și la îmbogățirea experienței personale. Trăirea într-un mediu academic internațional te provoacă să te adaptezi rapid la noi moduri de lucru și de comunicare, dezvoltându-ți abilități de flexibilitate și reziliență. În urma acestei experiențe, dobândești mai multă încredere în propriile abilități de a colabora cu profesioniști din diverse colțuri ale lumii, îmbunătățindu-ți abilitatea de a interacționa cu oameni din culturi diferite.
Stagiul oferă oportunitatea de a învăța metode pedagogice și tehnici de management educațional noi, care pot fi aplicate în activitatea profesională, contribuind la dezvoltarea carierei ca pedagog.
Stagiul permite observarea și învățarea de bune practici dintr-o instituție academică de prestigiu, ceea ce poate aduce un plus de valoare metodologiilor și strategiilor folosite în cadrul propriei instituții. Interacțiunea cu colegi din Universitatea din Valladolid, Spania, ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare interculturală, esențiale într-un mediu educațional globalizat”.