Universitatea de Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena, Grecia, a găzduit Școala de formare a personalului didactic proiectului DIGITRANS

În perioada 9-11 aprilie 2025, campusul Evripos din Psachna al Universității Naționale și Kapodistriană din Atena, Grecia, a găzduit Școala de formare a personalului didactic organizată în cadrul proiectului european DIGITRANS – ,,Digital transformation of HEIs education process in Ukraine and Moldova for sustainable engagement with enterprises”, nr. de referință: 101127683-DIGITRANS-ERASMUS-EDU-2023-CBHE, programul Erasmus+.

La eveniment au participat reprezentanți de la Universitatea Tehnică din Riga, Universitatea Ethniko kai Kapodistriako Panepistimio Athinon din Grecia, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea Politehnică Națională din Chernihiv, Universitatea Națională de Automobile și Drumuri din Harkov, Universitatea Tehnică Națională din Lutsk, Filiala „SNT Ucraina”, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul și ICS DRA „Draexlmaier Automotive” SRL.

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la eveniment de către următorii membri de proiect:

–       Alexandr OJEGOV, dr., conf. univ., Catedra de științe fizice și inginerești;

–       Vladislav RUSNAC, dr., conf. univ., Catedra de științe fizice și inginerești.

Şcoala de formare a personalului didactic face parte din cadrul pachetului de lucru WP4 al proiectului DIGITRANS. Agenda evenimentului a cuprins mai multe activități:

  • Cuvinte de salut susținute de către coordonatorul proiectului, Anatolijs Zabašta, RTU, și directorul Laboratorului de Sisteme Energetice, Prof. Christos Manasis, NKUA;
  • Progresul proiectului și planificarea pentru anul 2025, Raportul de progres;
  • Precizări privind activitățile de diseminare și comunicare în cadrul proiectului;
  • Prezentarea și discutarea temei „Automotive Battery”. Au fost abordate conceptele de bază dezvoltate în Draexlamier referitor la construcția și principiul de asamblare automatizată a bateriilor pentru vehicule moderne, principiile utilizării standardelor europene referitor la producerea, utilizarea și reciclarea bateriilor. Raportor: Andreas Fraunhofer, Head of Battery Systems, DRAEXLMAIER Group.
  • Formări pe tematica „Gamification as a teaching strategy” and „Designing Gamified Courses in Moodle”, prezentate de Dimitris Enea Mele, NKUA. S-a prezentat utilizarea plugin-urilor de gamificare (utilizarea jocurilor didactice interactive) pe platforma Moodle pentru a spori interesul studenților la procesul de predare/învățare/evaluare. S-a explicat elaborarea cursurilor universitare pe platforma de învățare Moodle cu utilizarea următoarelor plugin-uri: Progress Bar (bara de progres, cu acumularea punctelor de experiență XP pentru activitățile finalizate pe platforma – căutarea informației, vizualizarea conținuturilor, finalizarea cu succes a testelor, evaluărilor, etc., și obținerea nivelurilor superioare de utilizator (Level up!)), Learning Map – parcurgerea în formă de joc (Harta cu pașii-trimiteri la conținuturi) a activităților cursului. S-a discutat importanța activităților (așa ca Assignment, Quiz, Game – Lucrare, Test, Joc) și a conținuturilor cursului încorporate în pachetul standard al platformei de învățare Moodle. S-a analizat posibilitate de implementare în procesul educațional a altor platforme de jocuri didactice interactive, ca Learningapps, Purpose Games, Wordwall, Kahoot!, Quizlet și altele.
  • Vizita în Laboratorul de Robotică, ghidată de Dimitris Enea Mele, NKUA. S-au prezentat laboratorul dotat cu roboți și sisteme de dirijare și programare a lor, proiectele studenților, inclusiv proiectarea și elaborarea unei drone, folosind imprimanta 3D pentru confecționarea pieselor componente.
  • Andrii Hhatov, KhNAHU, a prezentat informații privind integrarea procesului de învățământ la distanță și mixt cu elemente de digitalizare pe baza cursului „Electric Drive Theory” din programul de învățământ „Electric Vehicles and Automotive Electronics”.
  • Utilizarea GeckoCircuits, softului pentru simulări la electronică de putere, raportor: Christos Manasis, NKUA. S-a prezentat modul de lucru cu softul, exemple de simulări a circuitelor electronice simple (RLC circuite) și compuse (invertor electromobilului).
  • Demonstrarea platformei Xendee pentru simularea microrețelelor energetice, raportor: Christos Manasis, NKUA. Platforma poate fi folosită în acces liber pentru educație în cazul proiectării microrețelelor energetice (panouri fotovoltaice, generatoare eoliene, acumularea și conservarea energiei) și evaluarea financiară a proiectului.
  • Conceptul digitalizării învățământului superior la Universitatea Tehnică din Riga, prezentat de Nadejda Kunicina, RTU. A prezentat structura cursurilor pe platforme electronice de învățare cu utilizarea resurselor Jupiter Notebook, MatLab, OpenModelica, Moodle pe baza cursului „Adaptive System Design” din programul de master.
  • Prezentarea exemplului a unui curs digitalizat folosind tehnica de partajare a mediului de experiment la distanță (SREE, SMSE), elaborată la Universitatea Națională „Politehnica Cernihiv”, raportor Volodymir Kazimir, CPNU. Am efectuat testarea și simulări simple a sistemului.
  • Vizita la compania greacă ELEMCO, care se specializează pe proiectarea și testarea sistemelor antifulger și sistemelor de împământare. Explorarea laboratorului de încercări mecanice și de îmbătrânire (coroziune) a elementelor de împământare în diferite medii agresive, a laboratorului de încercări a dispozitivelor electronice de protecție împotriva fulgerului.

Obiectivul general al proiectului DIGITRANS este de a contribui la creșterea ratei de angajare a absolvenților și la susținerea creșterii durabile și a locurilor de muncă în Ucraina și Moldova prin implementarea unor măsuri de sprijin.

Mai multe detalii găsiți pe pagina oficiala a proiectului: https://digitrans.rtu.lv/  și pe pagina DIGITRANS a USARB: https://usarb.md/digitrans/

Distribuie acest articol