Atelierul ,,Aspecte inovative ale ecosistemului de învățare digitală” organizat în cadrul proiectului DIGITRANS

În perioada 6-7 mai 2025, a avut loc Atelierul ,,Aspecte inovative ale ecosistemului de învățare digitală”, dedicat diseminării experiențelor din școlile de formare a personalului didactic, organizat în cadrul proiectului european DIGITRANS – ,,Digital transformation of HEIs education process in Ukraine and Moldova for sustainable engagement with enterprises”, nr. de referință: 101127683-DIGITRANS-ERASMUS-EDU-2023-CBHE, programul Erasmus+. La eveniment au participat colaboratorii Catedrei de științe fizice și inginerești și studenții de la domeniul general de studiu 071 Inginerie și activităţi inginerești

Valentina PRIȚCAN, conf. univ., dr., prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, coordonator al proiectului DIGITRANS a prezentat oobiectivele proiectului și consorțiul.

Ulterior, doamna Valentina PRIȚCAN a prezentat reflecții asupra impactului proiectului DIGITRANS asupra creșterii capacității de angajare a absolvenților, susținerii creșterii economice durabile și a creării de locuri de muncă în Republica Moldova, în conformitate cu tranziția verde și digitală, prin implementarea unor măsuri de sprijin, cum ar fi:

  • Integrarea cercetării și formării profesionale astfel încât studenții să aibă oportunitatea de a desfășura cercetări la universitățile și întreprinderile partenere;
  • Introducerea unor scheme inovatoare de formare practică în colaborare cu partenerii industriali relevanți;
  • Dezvoltarea de programe educaționale inovatoare;
  • Digitalizarea educației cu formarea practică a studenților în competențe specifice cu cerere tot mai mare pe piața muncii;
  • Dezvoltarea practicii virtuale și la distanță (laboratoare) etc;
  • Dezvoltarea unui mediu experimental partajat la distanță ca infrastructură educațională distribuită digital care susține ecosistemul de învățare digitală.

Vitalie BEȘLIU, dr., conf. univ., șeful Catedrei de științe fizice și inginerești, Alexandr OJEGOV, dr., conf. univ., și Vladislav RUSNAC, dr., conf. univ., Catedra de științe fizice și inginerești au coordonat atelierul ,,Multiplicarea experiențelor și transferului cunoștințelor acumulate în cadrul Școlii de formare a personalului didactic și a personalului de sprijin privind aspectele inovatoare ale ecosistemului de învățare digitală” în perioada 11-13 septembrie 2024, Universitatea Tehnică din Riga.

Vitalie BEȘLIU, dr., conf. univ., șeful Catedrei de științe fizice și inginerești, Alexandr OJEGOV, dr., conf. univ., Catedra de științe fizice și inginerești ,,Multiplicarea experiențelor si transferul cunoștințelor acumulate la Trainingul privind aspectele inovatoare ale ecosistemului de învățare digitală, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați:

  • Proiecte de digitalizare a programelor de studiu și a cursurilor în UDJG. Digitalizarea materialelor de curs prin aplicarea capabilităților HPC în UDJG. Program de master „Concepte avansate în designul auto”.
  • Transferul de cunoștințe și experiențe acumulate în Laboratoarele UDJG: tunel aerodinamic, laborator de service auto.
  • Securitate cibernetică în transporturi. Tehnici de diagnosticare a vehiculelor. Materiale moderne pentru industria auto.
  • Transferul de cunoștințe și experiențe acumulate în Laboratoarele UDJG: laborator de diagnosticare auto, laborator de robotică, laborator de sudură, laborator de știința materialelor.

Alexandr OJEGOV, dr., conf. univ., Catedra de științe fizice și inginerești și Vladislav RUSNAC, dr., conf. univ., Catedra de științe fizice și inginerești au coordonat atelierul ,,Multiplicarea experiențelor și transferul de cunoștințe din cadrul Școlii de formare a personalului academic”, găzduită de Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena, Campusul Evripos, Psachna, în perioada 9-11 aprilie 2025:

  • Reflecții asupra gamificării ca strategie de predare și proiectarea cursurilor gamificate în Moodle;
  • Transferul de cunoștințe și experiențe acumulate în laboratorul de Robotică
  • Prezentarea experienței de utilizare a GeckoCircuits pentru simulări de electronică de putere. GeckoCircuits este un cod Java open-source pentru simulări de electronică de putere;
  • Transferul de cunoștințe și experiențe acumulate în urma vizitei la ELEMCO, o companie grecească specializată în proiectarea și dezvoltarea de Sisteme Globale de Protecție la Trăsnet, Sisteme de Împământare, Dispozitive de Protecție la Supratensiune, Studii și Testări, Sisteme de Protecție EMI.

Obiectivul general al proiectului DIGITRANS este de a contribui la creșterea ratei de angajare a absolvenților și la susținerea creșterii durabile și a locurilor de muncă în Ucraina și Moldova prin implementarea unor măsuri de sprijin.

Mai multe detalii găsiți pe pagina oficiala a proiectului: https://digitrans.rtu.lv/  și pe pagina DIGITRANS a USARB: https://usarb.md/digitrans/

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

Distribuie acest articol