Vizita reprezentanților consorțiului proiectului SMART la compania germană Draexlmaier 

Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți a găzduit în perioada 4-8 octombrie 2021, reuniunea finală a proiectului SMART –585620-EPP-1-2017-1- EL-EPPKA2-CBHE-JP Fostering university-enterprise cooperation and entrepreneurship of students via SMART Caffes, co-finanțat de programul ERASMUS+ al Uniunii Europene.  La eveniment au participat reprezentanții ecosistemului antreprenorial, Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Zonei Economice Libere „Bălți”, grupului DRÄXLMAIER, ACETI, Oficiilor Naționale Erasmus+ din Armenia, Belarus și Moldova, instituțiile partenere din proiectul SMART:

  • Universitatea Elenă Internațională, Salonic, Grecia;
  • Universitatea de Stat din Limbi și Științe Sociale din Erevan Brusov, Erevan, Armenia;
  • Universitatea de Stat din Gavar, Armenia;
  • Universitatea de Comerț și Economie a Cooperației de consum din Gomel, Belarus;
  • Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți;
  • Academia de Studii Economice a Moldovei, Chișinău, Moldova;
  • Universitatea Agrară de Stat din Moldova;
  • ONG ,,Impuls”.

În data de 6 octombrie a fost explorat ecosistemul antreprenorial din Bălți și din Regiunea de Nord a Moldovei, prin organizarea vizitei la Compania germană Draexlmaier. 

Domnul Vadim Bubulici, manager de formare profesională a companiei germane DRÄXLMAIER, a menționat că Grupul DRÄXLMAIER și-a asumat rolul de lider în implementarea internațională a modelului de succes al învățământului dual începînd cu 2012. Compania abordează educația contemporană drept educație orientată spre cerințele pieței muncii, pentru a fi o investiție bună – în viitorul persoanei și al țării. Având o experiență bogată de peste 40 ani de investiții în învățământul avansat din Germania, DRÄXLMAIER a introdus asemenea programe și în Republica Moldova, România, Tunisia, China, Mexico și Macedonia. Astfel, DRÄXLMAIER deschide perspective de viitor pentru tineri și le oferă oportunități de dezvoltare în țara natală. Urmând exemplul DRÄXLMAIER, au apărut și alte programe de instruire postliceale tehnice vocaționale în colaborare cu entități ai industriei private din Moldova.

Vadim Bubulici, manager de formare profesională al companiei pe țară, a remarcat că Grupul DRÄXLMAIER, furnizează celor mai importanţi producători de automobile sisteme de cablaje moderne, interioare premium, componente electrice şi electronice și sisteme de stocare pentru asigurarea mobilității electrice. Combinația de competențe de bază în zonele interioare, electrice, electronice și sisteme de stocare este unicală în industria automotivă. Prin urmare, compania acoperă întregul lanț de producție, de la ideea inițială, prin proces de dezvoltare și producție și până la, în secvență, livrarea produselor pe liniile de asamblare a producătorilor de automobile premium.

S-a remarcat că inventatorul cablajului adaptat necesităților clientului, Grupul DRÄXLMAIER dezvoltă tehnologia inovatoare a cablajelor, componentelor electrice și electronice, toate direct in-house. Aceasta include sisteme de cablaje de înaltă tensiune, sisteme de gestionare a acumulatoarelor și distribuitori inteligenți de energie. DRÄXLMAIER lucrează asupra mobilității viitoare fără emisii de gaze prin soluția sistemelor de stocare de tensiune joasă și tensiune înaltă. Fiind un lider de piață pentru sistemele interioare în automobile de clasa premium, Grupul DRÄXLMAIER este furnizor automotiv internațional având în jur de 65 fabrici în peste 20 de țări. Fondată în Germania în 1958, compania are în jur de 75.000 de angajați la nivel mondial. Fiind o afacere de familie, gândirea responsabilă și cu accent pe viitor întotdeauna au stat la baza succesului ei economic. Este elementul de bază al strategiei să-și proiecteze afacerea și procesul de producție, cât și produsele, într-o manieră durabilă și astfel să mărească competitivitatea companiei pe termen lung. În plus, DRÄXLMAIER se angajează să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Fiind membrul Topului 100 de furnizori de automotive, printre clienții renumiți ai companiei se numără Audi, BMW, Jaguar, Land Rover, Maserati, Mercedes-Benz, MINI, Porsche și VW, precum şi producători californieni de automobile.

Un loc aparte a revenit analizei experiențelor de parteneriat educațional pentru o economie durabilă, dezvoltat de Grupul DRÄXLMAIER în Republica Moldova, în general, și cu Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți în particular. Subiectul a fost de interes sporit pentru reprezentanții universităților din Moldova, Armenia, Belarus, care au prezentat propriile experiențe de colaborare cu companiile, au accentuat rolul universitaților în cultivarea talentelor, modul in care cooperarea industrie-universtăți consolidează pregătirea practică a studenților.

Echipa de implementare a proiectului SMART din USARB a împărtășit cunoștințe, expertiză și resurse pentru a ajuta partenerii să își extindă activitățile, ideile, să se orienteze spre piața regională și globală, fiind reprezentată de Valentina Prițcan, prorector, conf. univ., dr., coordonator instituțional al proiectului SMART, care a menționat că Cafenelele SMART reprezintă o rețea de sisteme de co-creare multidisciplinară. Fiind concepute ca spații de lucru deschise, Cafenelele Smart sunt destinate studenților și absolvenților universitari care au idei promițătoare, dar cărora le lipsește experiența și resursele pentru a-și realiza potențialul.

Mai multe detalii despre proiectul SMART găsiți pe:

Mai multe detalii despre Grupul DRÄXLMAIER: https://md.draexlmaier.com/

Facebook

Distribuie acest articol