Iulian RUSANOVSCHI a lansat cartea „Războiul monumentelor. Restabilirea monumentelor românești interbelice din Republica Moldova 2010-2022”

Evenimentul a avut loc pe data 27 martie, la Biblioteca Științifică din cadrul Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, la inițiativa Catedrei de științe socioumane și asistență socială și a Asociației Obștești „MONUMENTUM”.

Iulian RUSANOVSCHI, avocat cu studii de licență, master și doctorat realizate în instituții prestigioase de învățământ superior din Republica Moldova și România: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea de Stat din Moldova, Institutul Diplomatic Român, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Institutul Militar al Forțelor Armate al Republicii Moldova.

Activitatea obștească: Membru fondator al A.O. „MONUMENTUM”, Președinte al A.O. „ASCOR”, Președinte al A.O. „LIDER”.

Distincții: Medalia Sfântului Ierarh Dionisie Erhan; Distincția Culturală a Academiei Române; Ordinul Ștefan cel Mare și Sfânt, gradul II; Medalia pentru Loialitate acordată de Casa Regală a României etc. Iulian Rusanovschi este autor a mai multor cărți elaborate în baza documentelor inedite din arhivele Republicii Moldova și României.

În debutul activității dna Lidia PĂDUREAC, dr., conf. univ., prim-prorector pentru activitatea didactică, a menționat faptul lansarea acestei cărți are loc în zi simbolică pentru neamul românesc: Unirea Basarabiei cu România: „Dl Iulian Rusanovschi este omul care prin activitatea sa de restabilire a monumentelor demonstrează patriotism și dedicație istoriei neamului românesc. Datorită inițiativei sale și cu suportul nemijlocit al asociației „Monumentum” pe care o reprezintă, în scuarul Bibliotecii Științifice a USARB a fost ridicat bustul Regelui Ferdinand I al României, Întregitorul”.

Lucrarea sa include informații despre monumentele restabilite în județele Bălți, Cahul, Cetatea-Albă, Hotin, Lăpușna, Orhei, Soroca, Tighina.

PS Antonie, Episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei prezent la eveniment a gratificat cu cea mai înaltă distincție pentru mireni a Episcopiei de Bălți „Crucea Bălțeană” pe doamna Ludmila DOBROGEANU, ex-director al Muzeului de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți și pe domnul Iulian RUSANOVSCHI, „pentru promovarea activă a adevărului istoric și a ideii de unitate românească”.

Ghenadie CABAC, dr., lect. univ. la Catedra de științe socioumane și asistență socială, a menționat importanța studierii istoriei prin monumente, insistând asupra meritelor deosebite în acest sens ale dlui RUSANOVSCHI. În contextul prezentării de carte Dna Mariana MIHALEVSCHI, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Bălți, a vorbit despre necesitatea reabilitării monumentelor istorice din perioada interbelică în vederea recuperării memoriei istorice.

La eveniment au participat profesori, preoți, studenți și elevi interesați de istoria neamului.

Distribuie acest articol