A fost lansat un nou parteneriat pentru extinderea ofertei educaționale a USARB

În data de 23 mai 2025, în USARB a  fost lansat un nou parteneriat pentru extinderea ofertei educaționale destinate îngrijitorilor de copii sub 3 ani și promovarea standardelor internaționale în domeniul egalității de gen în lumea muncii.

Organizația Internațională a Muncii, reprezentată de Biroul Internațional al Muncii („OIM”) și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți își unesc forțele pentru promovarea unui mediu academic incluziv și sensibil la dimensiunea de gen în cadrul unui nou proiect implementat în Moldova.

Organizația Internațională a Muncii, reprezentată de Biroul Internațional al Muncii („OIM”) și instituția publică Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, au convenit să coopereze în implementarea proiectului MDA/24/01/, în perioada mai-noiembrie 2025 în Moldova, care are ca scop sprijinirea unui mediu de învățare și de muncă sensibil la gen, incluziv și de sprijin în cadrul USARB prin formare, sprijin pentru îngrijirea copiilor și dezvoltarea politicilor instituționale în conformitate cu standardele internaționale ale muncii.

Scopul principal al proiectului este sprijinirea dezvoltării unui mediu de învățare și de muncă mai echitabil și mai sensibil la aspectele de gen în cadrul USARB. Inițiativa vizează consolidarea capacităților instituționale ale universității printr-o serie de activități orientate spre formare profesională, crearea de politici interne adaptate și sprijin concret pentru îngrijirea copiilor, facilitând astfel participarea deplină și egală a tuturor membrilor comunității la viața socială activă și implicată.

USARB a fost reprezentată la eveniment de către doamna prim-prorector pentru activitatea didactic, conf. univ., dr. Lidia PĂDUREAC, doamna prorector pentru activitatea științifică și relații internaționale, conf. univ., dr. Valentina PRIȚCAN, domnul prorector pentru activitatea administrativ-gospodărească Anatolie CEBAN, doamna Dorina PUTINĂ, conf. univ., dr., Catedra de Științe ale Educației.

Organizația Internațională a Muncii, reprezentată de Biroul Internațional al Muncii („OIM”) a fost reprezentată de doamna  María José CHAMORRO, specialistă principală în egalitate de gen și formalizare, Oficiul OIM pentru Europa Centrală și de Est, doamna Nelea RUSU, coordonatoare națională a proiectului „Consolidarea păcii și prosperității economice prin leadershipul și incluziunea femeilor”, doamna Diana CEBOTARU, coordonatoare națională a proiectului „Promovarea muncii decente în sectorul de îngrijire”, doamna Anastasia KULIKOVSKAIA, traducătoare, domnul  Ernest TODIEV, fotograf.

Un element cheie al proiectului îl constituie crearea sau extinderea unor servicii de îngrijire a copiilor, ce vor contribui la reducerea barierelor cu care se confruntă în special femeile, facilitând participarea acestora în viața academică și profesională.

Această colaborare reprezintă un pas important în direcția alinierii standardelor educaționale și instituționale ale USARB la cerințele internaționale și reflectă angajamentul Moldovei de a promova drepturile sociale și economice într-un cadru echitabil și sustenabil.

Prin acest proiect, OIM își reafirmă rolul său esențial în sprijinirea statelor membre pentru a implementa politici sociale eficiente și durabile, iar USARB își întărește poziția de promotor activ al unui mediu educațional modern, sigur și echitabil pentru toți.

 

Distribuie acest articol