Conferința Internațională DanubE+ Cooperation, găzduită de Agenția Națională ERASMUS+ din România

În perioada 25–27 iunie 2025, la București a avut Conferința Internațională DanubE+ Cooperation, găzduită de Agenția Națională ERASMUS+ din România, în cadrul căreia universitățile din regiune și-au reafirmat angajamentul ferm pentru internaționalizarea învățământului superior și, în mod special, pentru extinderea programului ERASMUS+.

Conferința internațională 𝐃𝐚𝐧𝐮𝐛𝐄+ 𝐂𝐨𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧, a  reunit prorectori, responsabili de relații internaționale, dar și responsabilii din Agențiile Naționale și Birourile Naționale Erasmus+ din 6 țări – România, Bulgaria, Ungaria, Moldova, Serbia și Ucraina.

Evenimentul a  fost organizat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP)

Prin organizarea acestui tip de eveniment, ANPCDEFP a urmărit scopul de a consolida parteneriatele strategice între instituțiile de învățământ superior din regiune, explorarea oportunităților de cooperare internațională prin programul Erasmus+, dar și prezentarea rezultatelor preliminare ale proiectului EDUREGION, o inițiativă cheie pentru guvernanța și colaborarea academică regională.

Obiective și activități:

  • Consolidarea parteneriatelor în regiunea Dunării prin cooperare inter‑instituțională.
  • Explorarea oportunităților Erasmus+ pentru colaborări viitoare.
  • Prezentarea rezultatelor preliminare ale proiectului EDUREGION, inițiat prin Programul pentru Regiunea Dunării centrat pe guvernanță și cooperare în învățământul superior
  • Workshopuri / networking: prezentări ale unor bune practici Erasmus+ și sesiuni interactive pentru a pune bazele unor proiecte comune și strategii de internaționalizare

DanubE+ Cooperation a constituit un forum strategic pentru liderii universităților din regiunea Dunării, punând accent pe consolidarea cooperării Erasmus+, valorificarea proiectului EDUREGION și crearea de rețele durabile între responsabilii. A fost un prilej important de networking la nivel înalt și schimb de bune practici în domeniul educației internaționale.

Discuțiile au gravitat în jurul provocărilor și oportunităților actuale din învățământul superior, cu un accent deosebit pe rezultatele preliminare ale proiectului EDUREGION. Această inițiativă europeană de mare impact sprijină guvernanța academică și dezvoltarea rețelelor universitare la nivel regional, elemente cheie pentru un învățământ superior modern și conectat.

Conferința Internațională DanubE+ Cooperation a facilitat crearea de rețele pentru aplicarea la noi proiecte  ERASMUS+. Angajamentul USARB față de Programul ERASMUS+ este vizibil și prin numărul impresionant de proiecte în curs de implementare.

Distribuie acest articol