Acțiuni de cinstire și comemorare a marelui și regretatului poet Grigore Vieru au avut loc, la 14 februarie a.c., la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
Sălile de lectură ale Bibliotecii Științifice a USARB găzduiesc câteva expoziții dedicate creației lui Grigore Vieru.
În una din săli, Valentina Topalo de la Centrul manifestări culturale al Bibliotecii Științifice a ținut o lecție ad-hoc despre moștenirea literară a lui Grigore Vieru pentru studenții grupei IM31Z (informatică și matematică) de la Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului.
Bibliotecarii au expus și cele mai prețioase cărți ale lui Grigore Vieru. Aici poate fi găsită cartea de debut, într-un singur exemplar, a marelui poet – „Alarma!”, editată acum șase decenii, în 1957. La fel sunt expuse mai multe cărți ale lui Grigore Vieru editate în perioada sovietică pe care poetul, în timpul vizitelor la instituția de învățământ bălțean, a scris autografe. Astfel, pe un volum de versuri, poetul a scris: „Marilor mei prieteni, studenților de la Instituitul Pedagogic din Bălți de la Grigore Vieru, 26 martie 1966. Iar pe volumul „Trei iezi”, Grigore Vieru a scris jucăuș: „La mulți ani cu bucurii și o casă de copii!, 1 decembrie 1971.
Poetul Grigore Vieru ar împlinit la 14 februarie a.c. vârsta de 83 de ani. S-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta din nordul Moldovei. A debutat în 1957 cu placheta de versuri pentru copii „Alarma”. Prin creația sa, Grigore Vieru a devenit unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori contemporani din Moldova. Multe din poeziile sale, după ce compozitorii le-au aranjat pe note, au devenit șlagăre. Grigore Vieru a încetat din viață la 18 ianuarie 2009, după un grav accident rutier.