Program de dezvoltare a spiritului antreprenorial al studenților Universității din Bălți

Prima activitate pentru studenții Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți a promovat la 21 martie a.c. echipa „YEP!Moldova”. 30 de tineri de la USARB s-au aflat în prima jumătate a zilei la compania austriacă „Gebauer & Griller”, unul dintre rezidenții Zonei Economice Libere din Bălți (ZELB).

Managerul de țară al „Gebauer & Griller”, Dan-Călin Botean, le-a relatat studenților despre istoricul companiei, cum este organizat procesul de producție și care este importanța companiei pentru piața muncii.

Dan-Călin Botean a răspuns la întrebările studenților și a prezentat ofertele de posturi vacante la „Gebauer & Griller”. De asemenea, studenții au realizat un tur al companiei „Gebauer & Griller”. 

Administratorul principal al ZELB, Marin Ciobanu a făcut în fața studenților o prezentare a Zonei Economice, a felului în care Zona s-a dezvoltat în cei opt ani de activitate. Marin Ciobanu le-a vorbit studenților despre planurile de extindere a ZELB în alte regiuni ale R. Moldova.

Coordonatoarea „YEP! Moldova”, Veronica Cerbușcă, le-a vorbit studenților despre programele pe care echipa sa le va derula în patru universități din Moldova, inclusiv la USARB. Programele se axează pe promovarea culturii antreprenoriale în rândul studenților, crearea Start-up-urilor și dezvoltarea lor. Veronica Cerbușcă a anunțat că cei mai activi studenți care se vor implica în activitățile promovate de „YEP! Moldova” vor deveni, la vară, beneficiari ai unei tabere de patru zile la Kiev. Acolo ei vor participa la instruiri intensive în materie de crearea și dezvoltare a Start-up-urilor.

„Prin vizita la ZELB am dorit să subliniem că studenții sunt acei care pot aduce inovații, propuneri și soluții de îmbunătățire a activității companiilor. Soluțiile pentru companii pot fi dezvoltate anume în Start-up-uri. Tinerii oferă soluții pentru corporații, iar acestea le cumpără și le implementează”, a menționat Veronica Cerbușcă.  

Echipa „YEP! Moldova” își propune ca până în toamnă să coaguleze împreună cu studenții din Bălți câteva idei de Start-up-uri, iar apoi să le dezvolte, mai ales din perspectiva faptului că pe lângă Universitatea din Bălți va fi deschis Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic, care își propune inclusiv să stimuleze cultura antreprenorială în rândul studenților.

„YEP! Moldova” își derulează programele în patru universități din Moldova – la USM, ASEM, Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice și la USARB.

YEP! (Youth Entrepreneurship Partnership) din Ucraina a inițiat discuții cu USARB pe tema unei colaborări încă în octombrie 2017. Programele YEP! sunt derulate cu succes în câteva universități din Ucraina.

Distribuie acest articol