Franz Liszt, geniu proteic, a marcat muzica secolului al XIX-lea mai mult decât oricare altul: cel mai faimos virtuoz al timpului său a fost, de asemenea, compozitor, dirijor, organizator al vieții muzicale în Weimar, transcriptor, epistolier, scriitor, pedagog … Chiar dacă cariera sa de virtuoz și trăsăturile unei vieți deosebit de încărcate l-au adus în cele patru colțuri ale Europei, el a rămas totuși foarte atașat de Ungaria natală, care a inspirat căteva din cele mai puternice piese ale lui, precum faimoasele rapsodii maghiare, atât de evocatoare, tulburătoare și strălucite, care au devenit rapid foarte celebre.

Unele dintre ele vor fi interpretate și comentate de Pierre Morabia la 22 iunie 2018la ora 18:00în Sala de Concerte a Corpului II de la USARB, Str. Puskin 38.

Pierre Morabia își începe studiile la Conservatorul din Marsilia sub conducerea lui Pierre Barbizet. Se perfecționează la Conservatorul din Paris și obține numeroase premii: Premiers Prix de Piano, de Musique de Chambre, d’Accompagnement, d’Harmonie, de Contrepoint, et Second Prix d’Orchestration. De asemenea, participă la cursuri de acustică și de muzică indiană. Atras de dinamismul muzical al țărilor din Europa Centrală, își completează formarea în clasa lui Ferenc Rados la Academia Ferenc Liszt din Budapesta. Laureat al Competițiilor Internaționale de Pian de la Epinal și de Muzica de cameră din Paris, Pierre Morabia interpretează ca solist și cu orchestra, în Franța dar și în străinătate (Anglia, Olanda, Germania, Danemarca, Lituania, Ucraina, Ungaria, Polonia, România, Suedia, Republica Cehă, Belgia, Elveția, Belarus, Rusia, Islanda, Australia, Noua Zeelandă, Comore, Japonia …) și participă la diverse programe de radio și televiziune. Având un repertoriu variat și refuzând specializarea, este totuși angajat să apere muzica franceză. Câștigătorul premiului Albert Roussel, distins de Academia Maurice Ravel, datorită sfaturilor puternice ale lui Vlado Perlemuter și ale lui François-René Duchable, Pierre Morabia a devenit interpretul frecvent  al lui Couperin, Rameau, Chabrier, Franck, Faure, Satie, Debussy, Ravel, Séverac, Poulenc, Messiaen, Ohana … Interesat de toate formele de exprimare artistică și de corespondețele secrete care le conectează, Pierre Morabia a continuat, în paralel cu pregătirea muzicală, studii aprofundate în istoria artei și în arheologie. Titularul a trei certificate de aptitudine profesională, în prezent predă la Conservatorul din Marsilia.

Distribuie acest articol