Vizită de studiu la VIVES în cadrul proiectului SMART
În perioada 18.11.2019 – 22.11.2019 mai mulți reprezentanți ai echipelor de implementare a proiectului SMART –Fostering university-enterprise cooperation and entrepreneurship of students via SMART Caffes, nr. de referință: 585620-EPP-1-2017-1- EL-EPPKA2-CBHE-JP din cadrul Programului Erasmus+ K2, Capacity Building in Higher Education, au realizat o vizită de studii la VIVES, Universitatea de Științe Aplicative, Belgia.
Membrii Consorțiului proiectului SMART au realizat mai multe vizite și au abordat subiecte, menite să asigure buna desfășurare a proiectului:
- Vizită la incubatorul Kortrijk Hangar K, care oferă spații pentru start-up-uri și tineri antreprenori. Accentul se pune pe localizarea geografică (aproape de stația de tren, traseu național, etc). Amenajarea este una mobilă: prizele se pot amplasa unde este necesar, mesele pot fi aranjate în funcție de necesitate, separarea spațiului se face cu ajutorul draperiilor. Partenerii care și-au adus contribuție la deschiderea incubatorului: orașul (primăria), organizațiile non-profit, corporațiile inovative, univesități și colegii, acceleratorii. Scopul incbatorului rezidă în asigurarea de transfer de tehnologii; organizarea de traininguri, oferirea de programe de coaching gratuite pentru tinerii antreprenori etc;
- Vizita la MAACLAB – business incubatorul VIVES, care funcționează în calitate de centru de expertiză, deoarece dispune de tehnică specială în domeniile menționate. Centrul de inovare VIVES organizează cursuri gratuite de antreprenoriat pentru studenți și oferă certificate de studenți antreprenorilor. Ideea de bază constă în elaborarea business planului pentru ideea proprie de afaceri, care se echivalează cu teza de licență. Suplimentar, se organizează diverse evenimente, traininguri, întâlniri, vizite de studiu;
- Prezentarea de către parteneri a impactului proiectului SMART pentru instituție;
- Vizită la incubatorul Bruges, prezentarea modului în care Bruges sprijină tinerii antreprenori;
- Prezentarea bunelor practici/ practici de succes:
1. Turbo. Moto-ul pentru TURBO – urmărirea rapidă a ideii tale. Scopul: stimularea spiritului antreprenorial local și suportul pentru tineri (18 – 25 ani) în orașul tău. Cum: identificarea unui ecosistem între toți actorii care activează în oraș împreună cu tinerii antreprenori (minim parteneri: 2 instituții de educație superioară și o organizație de tineret).
2. De Republiek of Brugges. Moto-ul: pentru un oraș mai bun. Se bazează pe activitatea a 3 componente:
– cafenea ca punct de întâlnire în oraș;
– conectarea platformei infrastructurale și crearea unui spațiu cultural;
– incubator pentru proiecte inovatoare și creative.
3. Take of ANtewrp_Fuelling entrepreneurship, care se evidențiază prin:
– încrederea sporită în ecosystem;
– există entuziasm și necesitate de a schimba orașul;
– îndeamnă alte companii spre colaborare;
– învățare prin experiență.
4. Kavca, caracterizat prin:
– susținerea tinerii antreprenori;
– orgnaizarea workshop-urilor, care facilitează selecția a100 de tineri care timp de 3 luni dezvoltă ideea sa de afacere, după care se selectează doar 20 de idei foarte bune care au șanse la success și se explorează încă 10 luni. Din aceste 20 de idei cca 5 – 10 idei sunt viabile și sunt mentorate pe parcurs etc.
Echipa de implementare a proiectului SMART a fost reprezentata la eveniment de către doamna Victoria POSTOLACHE, dr., conf. univ. la Catedra de științe economice, membră a echipei proiectului SMART.
Proiectul SMART a fost aplicat în anul 2017 la concursul de proiecte al programului Erasmus+, K2, Capacity Building in Higher Education. Proiectul este coordonat de Alexander Technological Educational Institute of Thessaloniki, Grecia.
Mai multe detalii despre proiectul SMART găsiți pe pagina oficială a proiectului https://www.smartcaffe.eu/
Pagina USARB a proiectului SMART: http://www.usarb.md/smart/
Pagina de faceebok a partenrilor din Moldova: SMART Caffes Moldova aici