USARB a participat în Campania de sensibilizare ,,UE-Moldova: Împreună pentru o societate mai puternică”

În data de 7 decembrie 2020, în ajunul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a lansat o nouă campanie de comunicare, dedicată societății civile și drepturilor omului cu genricul „Împreună pentru o societate mai puternică”.

Lansată online, campania este adresată unui public larg, cu accent pe organizațiile societății civile și autoritățile publice locale. Campania a fost concentrată, totodată, pe tineri, studenți și cadre didactice, precum și pe beneficiarii proiectelor UE din domeniu.

Campania a început cu opt flashmob-uri organizate, în aceeași zi și la aceeași oră, în diverse localități ale țării de către membri ai Eurocluburilor și ai Centrelor de Informare ale Uniunii Europene. Astfel, la Bălți și Leova, la Ialoveni, Ungheni și Orhei, în satul Sârcova din raionul Rezina, dar și la Chișinău, tinerii au militat pentru o societate mai puternică, în care fiecare om se bucură de drepturi și șanse egale – la studii, servicii sociale și de sănătate, muncă și dezvoltare. Și pentru că o societate puternică poate fi doar o societate sănătoasă, participanții la flashmob au fost echipați cu măști de protecție și cu mănuși, și au păstrat distanța socială.

„Drepturile omului sunt unul dintre elementele fondatoare ale Uniunii Europene și un principiu-cheie al cooperării noastre cu partenerii din vecinătatea UE. Pe acest drum al promovării drepturilor omului ca o precondiție pentru dezvoltarea unei țări, aliatul nostru cel mai fidel este societatea civilă. Mulțumesc tuturor organizațiilor societății civile care, prin munca și implicarea lor zilnică, fac viața oamenilor mai bună”, a declarat, cu prilejul lansării online a campaniei, Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. Dl Michalko a menționat, în această privință, că domeniile în care activează organizațiile societății civile sunt pe cât de diverse, pe atât de importante pentru oameni, fie că este vorba de crearea unor mici afaceri sociale, promovarea libertății presei, susținerea minorităților și a egalității de gen sau acordarea de servicii sociale grupurilor defavorizate.

Campania „Împreună pentru o societate mai puternică” va continua până la sfârșitul lui februarie 2021.  

În Republica Moldova, Uniunea Europeană sprijină în prezent 28 de proiecte mari implementate de organizații ale societății civile, în valoare totală de 22 de milioane de euro. Datorită acestor proiecte, peste 1000 de persoane vulnerabile beneficiază de 42 de servicii sociale deschise pentru ele în diverse localități. Alte peste 800 de persoane vulnerabile se bucură de servicii și produse gratuite generate de cele peste 15 întreprinderi sociale (inclusiv șase constituite în stânga Nistrului), care au creat 59 de locuri de muncă pentru persoanele dezavantajate.

Totodată, au fost finanțate peste 70 de afaceri mici pornite de tineri, care au contribuit la apariția a 84 de locuri de muncă. Sunt inițiative care le-au permis acestor oameni o îmbunătățire a calității vieții și o incluziune mai bună în comunitățile din care fac parte. Evenimentul de lansare a campaniei a fost transmis pe platforma www.privesc.eu , (versiunea integrală poate fi urmărită aici:   https://www.privesc.eu/…/-Lansarea-campaniei–UE… ), pe pagina de Facebook a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, pe paginile „Împreună mai puternici” și pe cea a Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic.

 În perioada 2015-2020, USARB a fost membră a 10 consorții de implementare a proiectelor din cadrul programului Erasmus+ 2014-2020, Acțiunea Cheie 2, KA2 – Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici, Consolidarea capacităților în învățământul superior, (selecția 2015-2019):  http://usarb.md/proiecte-internationale/

În susţinerea Campaniei, Centrul de Documentare al Uniunii Europene aL USARB invită utilizatorii la lectura Buletinului informativ nr. 4 al Uniunii Europene http://libruniv.usarb.md/images/pdf/blog/buletin_ciue4.pdf  şi vizitarea expoziţiilor privind 10 decembrie – Ziua Internaţională a drepturilor omului „Protecţia naţională şi internaţională a drepturilor omului” (Biblioteca Ştiiţifică, Sala de lectură nr.1 ), „Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi” (din primul articol al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului).

Mai multe detalii despre campanie, vedeți aici: aici: facebook.com/StratComMoldova și facebook.com/EUDelegationMoldova

Distribuie acest articol