Zilele Europei în USARB. Europa la începutul secolului XXI: dileme și perspective de dezvoltare

În contextul celebrării Zilelor Europei, Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți organizează mai multe evenimente. În data de 17 mai 2021 a avut loc ora publică cu genericul ,,Europa la începutul secolului XXI: dileme și perspective de dezvoltare” (în cadrul unității de curs Construcție europeană).

Doamna Lidia Pădureac, prim prorector  pentru activitatea didactică, conf. univ., dr., a monitorizat discuțiile și abordările analitice ale studenților privind geneza istorică, evoluția și perspectivele de dezvoltare ale Uniunii Europene. Studenții s-au convins de faptul că cele șase state fondatoare (Franța, Republica Federativă Germană, Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg) au inițiat un proces integraționist grandios și inedit pentru continentul european. Efectele pozitive ale acestui proces au determinat extinderea și consolidarea economică, politică și culturală a Uniunea Europeană.

În pofida problemelor de la începutul secolului XXI la care trebuie să facă față popoarele din familia europeană, Uniunea Europeană rămâne un pol economic și politic atractiv în lume prin politicile și valorile pe care le promovează constant: respectul pentru demnitatea umană, stat de drept, echitate socială, libertate, democrație, respectarea drepturilor și libertăților personale.

 

Distribuie acest articol