Monitorizarea impactului proiectului HRLAW
La data 28 mai 2021 a avut loc şedinţa de monitorizare în regim on-line a impactului proiectului HRLAW – European Human Rights Law for Universities of Ukraine and Moldova, număr de referință 573861-EPP-1-2016-1-EE-EPPKA2-CBHE-JP/Legislația europeană privind Drepturile Omului pentru universitățile din Ucraina și Moldova, din cadrul programului Erasmus+.
Ca parte a Agenției Executive pentru Educație și Cultură Europeană (EACEA), reprezentanții Oficiului Național Erasmus+ din Moldova, reprezentat de Claudia Melinte, Cristina Gherman și Olga Ghilca, au efectuat o monitorizare a impactului proiectului HRLAW, unde echipa de monitorizare s-a putut întâlni cu reprezentanți ai tuturor partenerilor din Republica Moldova-coordonatori instituționali, echipe de proiect, profesori și studenți.
Una din concluziile de bază, elaborate de echipa de monitorizare, vizează faptul că proiectul CBHE „Human Rights Law for Universities of Ukraine and Moldova (HRLAW) No.573861-EPP-1-2016-1-EE-EPPKA2-CBHE-JP”, care implică parteneri beneficiari din Moldova și Ucraina, este un proiect unic în domeniul drepturilor omului, selectat pentru Moldova în cadrul Programului Erasmus +. În acest sens, proiectul este extrem de relevant pentru toate instituțiile de învățământ superior partenere din Republica Moldova și, mai mult, pentru întregul sistem de învățământ superior și sectorul juridic.
Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la eveniment de către:
- Valentina PRIȚCAN, prorector pentru activitatea științifică și relații internaționale,, conf. univ, coordonator instituțional al proiectului PBLMD;
- Vitalie RUSU, decanul Facultății de Drept și Științe sociale;
- Ina ODINOKAIA,, conf.univ, șefa Catedrei de Drept;
- Ion DANOI, dr., conf.univ, Catedra de Drept.
Echipa de implementare a USARB a prezentat rezultatele proiectului, impactul, modul de asigurare și menținere a vizibilității, sustenabilitatea etc.
În Raportul de evaluare, emis de echipa de monitorizare, se stipulează că componenta curriculară a acestui proiect sa dovedit a fi de mare valoare pentru instituțiile implicate. S-au făcut eforturi considerabile pentru dezvoltarea de noi module sau modernizarea modulelor și cursurilor existente la Universitatea de Stat din Moldova în Drepturile Omului la nivel de master, doctorat și LLL. Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”, pentru care acesta a fost unul dintre primele proiecte CBHE implementate, a reușit să dezvolte noi cursuri de abordare a drepturilor omului în activitatea polițienească și să sporească cunoștințele și înțelegerea în domeniul protecției legale a drepturilor omului în poliție. activitate; protecție specială a copiilor expuși riscului; justiția pentru copii, precum și în domeniul resocializării persoanelor aflate în închisoare în ceea ce privește standardele drepturilor omului și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în dreptul penal. Două noi programe de masterat în Drepturile Omului (90 ECTS și 120 ECTS) au fost dezvoltate la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, lansând astfel studii de masterat în Drepturile Omului în regiunea de nord a Moldovei. Studiile introduse orientate spre caz în domeniul drepturilor omului la nivel de master și doctorat contribuie la performanțele pozitive ale predării și învățării în Moldova, în conformitate cu standardele UE și internaționale.
Toate instituțiile de învățământ superior din Moldova au înființat birouri ale Ombudsmanului studenților – devenind astfel pionieri în stabilirea structurilor Ombudsmanului studenților în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Chiar dacă nu au existat atât de multe revendicări referitoare la încălcarea drepturilor studenților, există un pas sigur în promovarea culturii drepturilor omului în rândul studenților. Mai mult, Codul de Etică și Integritatea Academică a Universității au fost adoptate de fiecare instituție de învățământ superior participantă.
Sustenabilitatea proiectului după finalizarea proiectului este asigurată de interesul constant pentru programele de studiu în domeniul drepturilor omului la toate cele 3 instituții de învățământ superior implicate din partea studenților, precum și a practicienilor în drept și justiție, de la ONG-uri, entități publice sau private sau din alte domenii total diferite (de exemplu, economie, educație, jurnalism, IT etc.) care doresc să dobândească formare specializată în domeniul drepturilor omului.
Unul dintre efectele derivate ale proiectului a fost consolidarea colaborării între universitățile implicate și sectorul juridic (ONG, private sau publice). Principalele domenii de cooperare sunt plasamentele studenților pentru etape practice, formare profesională reciprocă continuă, furnizarea de expertiză, participarea la forumuri comune, conferințe etc.
Proiectul Human Rights Law for Universities of Ukraine and Moldova (HRLAW) No.573861-EPP-1-2016-1-EE-EPPKA2-CBHE-JP (2016-3090) este finanțat de programului european ERASMUS + , în urma concursului organizat de EACEA, selecția 2016, aplicant – Universitatea de Tehnologii din Talin, Estonia, coordinator local/instituțional –Valentina PRIȚCAN, dr., conf. univ.
Mai multe detalii despre proiectul HRLAW găsiți la: http://hrlaw.eu.org/