Participarea studenților USARB la Hackathon-ul internațional SMART

În perioada 2-3 septembrie 2021, studenții USARB au participat la Hackathon-ul internațional SMART, promovat în cadrul proiectului 585620-EPP-1-2017-1- EL-EPPKA2-CBHE-JP Fostering university-enterprise cooperation and entrepreneurship of students via SMART Caffes/SMART din cadrul programului european ERASMUS+.

Evenimentul a fost organizat online, în limba engleză, cu participarea studenților din Moldova, Armenia și Belarus și a avut în calitate de organizator și facilitator Universitatea de Management din Varna, Bulgaria.

În cadrul Hackathon-ului tinerii au avut sarcină de a oferi soluții inovative pentru compania Albena JSC, Albena, Bulgaria, axate pe una dintre următoarele direcții:

  • proiectarea și dezvoltarea de noi produse sau servicii pentru a răspunde provocărilor legate de COVID-19;
  • pătrunderea pe noi piețe, ca urmare a prăbușirii record a vânzărilor din cauza pandemiei și a restricțiilor de călătorie aferente COVID-19;
  • managementul talentelor și păstrarea angajaților în sectorul turistic în perioada de pandemie;
  • proiectarea de noi strategii de comunicare și promovare, pentru a diminua impactul negativ al COVID-19 asupra businessului.

Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la eveniment și de către 11 tineri, beneficiari ai Școlii de antreprenoriat ,,Fii SMART cu USARB!”:

Nume/prenume Facultatea
Apostol Tatiana ȘREM
Vacari Ana ȘREM
Negru Natalia ȘEPA
Branașco Dan ASE București
Cebotari Ana-Maria ȘREM
Virsta Elena ȘREM
Halupenco Vadim ȘREM
Porcescu David ȘREM
Ursachi Doina ȘREM
Zara Nicolae ȘREM
Sadovei Cristina ȘREM

Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la eveniment și de către membrii proiectului SMART:

  • Valentina Priţcan, prorector, , conf. univ., coordonator instituțional al proiectului SMART;
  • Natalia Branașco, dr., conf. univ., Catedra de Științe economice;
  • Victoria Postolachi, dr., conf. univ., Catedra de Științe economice;
  • Eugenia Foca, lect. univ., Catedra de Științe ale educației.

Hackathon-ul online a fost organizat la nivel de consorțiu și a avut ca scop prezentarea și promovarea capacităților de inovare deschisă dezvoltate la cele 7 Instituții de învățământ superior din cele 3 țări ale Parteneriatului Estic ca urmare a operațiunii pilot a proiectului SMART. Evenimentul online a durat două zile, studenții din cele 7 Instituții de învățământ superior au făcut schimb de idei cu colegii în cadrul sesiunilor de breakout, încurajându-se astfel creativitatea, competențele de analiză critică și abilitățile de lucru în echipă. În plus, participanții au primit asistență online de la mentori cu experiență profesională atestată în domeniul companiei, dezvoltând astfel cunoștințele profesionale. Mai mult decât atât, hackathon-ul a implicat studenții participanți într-o activitate de formare pe scară largă, promovând învățarea prin realizare, îmbunătățind astfel abilitățile lor practice și cunoștințele despre modelul de afaceri și inovare deschisă. În cele din urmă, participanții au avut ocazia să lanseze soluțiile găsite în perioada hackathon-ului, având acces la platformă pentru a-și promova abilitățile și competențele.

Proiectul SMART este coordonat de Universitatea Internațională Elenă (IUH), în parteneriat cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova, și are un total de 15 entități asociate proiectului (12 instituții de învățământ superior, 3 ONG) și mai mulți parteneri asociați. Proiectul are durata de 48 de luni (în perioada 15-10-2017 – 14-10-2021).

Proiectul SMART a fost aplicat în 2017 la concursul de proiecte al Programului Erasmus+, K2, Capacity Building in Higher Education de către Alexander Technological Educational Institute of Thessaloniki, Grecia., actualmente Universitatea Internațională Elenă (IUH). 

Mai multe detalii despre proiectul SMART găsiți pe pagina oficială a proiectului: 

https://www.smartcaffe.eu/ 

Pagina USARB a proiectului SMART: https://www.usarb.md/smart/

SMART CHANNELS: https://smartchannel.org/

Pagina de Facebook: aici

Distribuie acest articol