Încălțăminte artizanală și mobilier pictat – tradiție în arta populară maghiară (expozitie și prezentare) în USARB

În data de 9 septembrie 2021,  în Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți a avut loc evenimentul ,,Încâlțăminte artizanala și mobilier pictat – tradiție în arta populară maghiară” (expozitie și prezentare).

La eveniment au participat oaspeții Fülöp-Gábor András, diplomat responsabil pe relații culturale și Horváth Péter, Ambasada Ungariei la Chișinău, Kovács J. Attila, artist popular, maestru cizmar, László Ottilia, meșter popular în pictarea mobilei, Reti Zoltán, profesor universitar, meșter popular, sculptor în lemn, personalul și studenții USARB, elevi, reprezentanți ai municipalității.

Doamna dr. Valentina PRIȚCAN, prorector pentru activitate științifică și relații internaționale, a ținut o alocuțiune, accentuând importanța evenimentului pentru instituțiile beneficiare.

Evenimentul a fost realizat pe baza programului „Lectori pentru Popularizarea Culturii Maghiare” de către dr. Sájter Laura, lector universitar la USARB și Ambasada Ungariei la Chișinău (Fülöp-Gábor András si Horváth Péter), în parteneriat cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Biblioteca Națională a Republicii Moldova din Chișinău.

Artiștii invitați au venit din localitatea Kisgyőr, de lângă orașul Miskolc, fiind membrii ai Asociației Meșterilor Populari din Regiunea Bükk. Președintele Asociației: Kovács Attila, maestru cizmar și pantofar, designer popular.

Kovács Attila este fiul unei dinastii de pantofari, cizmari. El și-a însușit toate cusururile meseriei de la tatăl său. În atelierul său se confecționează totul manual, el este un continuator al tradițiilor artizanale. A obținut de 5 ori Premiul de Excelență al Artizanilor Maghiari, care este decernat celor mai de seamă creatori de obiecte artizanale. Confecționează incălțăminte personalizată, unicat, pe baza de proiecte proprii: pantofi stil clasic, dar și pantofi în stil îndrăzneț, ceea ce privește forma și culoarea, din materii prime neobișnuite: piele de pisică de mare, tipar, crocodil, șopârlă, pește, struț. Participă regulat la concursuri profesionale din Ungaria și de peste hotare, de unde aduce premii demne de invidiat. Din 2007, participă la concursul pantofarilor din lume, un așa-zis campionat mondial organizat din trei ani în Germania, Wiesbaden. Din 2010 și până în zilele noastre a obținut cele mai multe medalii de aur în categoria incălțăminte artizanală.

László Ottilia, meșter popular în pictarea mobilei, este născută în Târgu Secuiesc, România. A obținut diploma de master în pictura de mobilier la Școala de Artă Populară din Cernat (lângă Târgu Secuiesc), România a predat cu mare succes pictură pe mobilă în tabere de creație populară din Ungaria și România. Expune cu regularitate la târgurile de meșteșuguri, la Festivalul esteșugurilor din Budapesta, unde prezintă frumusețea picturii pe mobilă.

La eveniment au participat și doamna Csizmadia Judit, domnul Réti Zoltán, meșter popular, sculptor în lemn, instructor la Liceul Industrial din Târgu Secuiesc, România. Dânsu pregatește piesele de mobilier pentru pictat domnișoarei Otilia László. A avut expoziții personale în Târgu Secuiesc și Cernat (România) expoziții comune cu alți sculptori în Eger (Ungaria). Sculptează porți tradiționale, mobilier, obiecte de uz casnic, monumente funerare tradiționale.

Doamna dr. Sájter Laura, lector de limbă maghiară la USARB,  a adresat un mesaj de gratitudine Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți pentru:

  • ajutorul acordat la asigurarea condițiilor legale de accesare a Republicii Moldova cu bunurile expoziționale;
  • ajutorul acordat la asigurarea spațiului expozițional;
  • disponibilitatea și ospitalitatea de care au dat dovada ca gazde;
  • rolul primordial pe care și l-au însușit în popularizarea evenimentului în randul celor interesați pentru cultura maghiară.

Distribuie acest articol