VERNISAREA EXPOZIȚIEI FOTO-DOCUMENTARE

 În data de 1 aprilie 2022 studenții de la Facultatea de Drept și Științe Sociale, specialitatea Istorie și educație civică, au participat la vernisarea expoziției foto-documentare „Copilăria în Gulag” la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din or. Drochia.

Expoziția este realizată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Institutul de Istorie, MEC, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria, USM, Universitatea de „Stat Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, Asociația Obștească „Doorluk” și reuneşte circa 180 de imagini însoțite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, arhivele comunităților memoriei din localitățile Republicii Moldova și, mai ales, din arhivele de familie ale victimelor regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească.

Cu un mesaj de salut la inaugurarea expoziției a participat Ambasadorul Republicii Lituania la Chișinău, E.S. Kęstutis Kudzmanas. În numele Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă din or. Drochia, dl Dumitru Postovan s-a adresat tuturor participanților cu invitația de a vizita expoziția în perioada 1-27 aprilie.

Dr. Ludmila Cojocaru, șefa filialei Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM a prezentat în fața audienței conceptul și principalele compartimente ale expoziției foto-documentare. Expoziția a fost însoțită de o masă rotundă, moderată de dr. Virgiliu Bîrlădeanu, șef al secției Istorie Contemporană a Institutului de Istorie, cu participarea reprezentaților muzeelor raionale, tineretului studios și a victimelor care au supraviețuit deportărilor și represiunilor politice din RSS Moldovenească.      

Evenimentul s-a încheiat cu un concert-memorial de muzică clasică, dedicat victimelor deportărilor și represiunilor staliniste, și victimelor războiul recent din Ucraina.

Expoziţia foto-documentară „Copilăria în Gulag” este realizată în cadrul proiectului „Strengthening the European culture of memory by disseminating historical knowledge and promoting democratic values: exchange and implementation of the best practices between Lithuania and the Republic of Moldova” (cifrul VB52-1), cu suportul Programului „The Development Cooperation and Democracy Promotion Programme” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.

Distribuie acest articol