Ziua Europei a fost marcată la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți printr-o masă rotundă cu genericul ,,UE pentru Pace”

Ziua Europei e sărbătorită pe 9 mai, ca urmare a unei decizii luate în 1985 de liderii UE întruniţi la Milano (Italia). Punctul de plecare al unei Europe mai sigure, mai organizate și mai unite se regăsește în anul 1950, când  Robert Shuman, pe atunci ministru de externe al Franței, a propus înființarea unei federații care să promoveze valorile europene și care să păstreze pacea în acest spațiu. La data de 9 mai a aceluiași an, „declarația lui Shuman” a început să fie semnată de mai multe state, astfel fiind puse bazele Comunităţii Europene, iar mai târziu – ale Uniunii Europene.

Victor Grigor, profesor de geografie la Colegiul Pedagogic ,,Ion Creagă” din cadrul USARB: „Prin această activitate, s-a dorit familiarizarea tinerilor cu rolul, obiectivele, proiectele și programele Uniunii Europene”.

Olga Jacota-Dragan, șef Catedra de științe socio-umane și asistență socială: „Libertatea este considerată o trăsătură identitară a Europei, care s-a cristalizat în momentul confruntării dintre lumea greacă şi Imperiul Persan, filosofii antici pledând pentru un spaţiu „al libertăţii” opus spaţiului „supunerii”. Încreştinarea continentului European și primele cruciade pot fi considerate un alt moment identitar al Europei, iar superioritatea, în sens cultural, faţă de restul lumii începe cu sec. al XVIII-lea, ca rezultat al evoluţiei din punct de vedere economic, social, politic. Toate acestea au contribuit la crearea relaţiilor strânse, paşnice, constructive dintre statele europene”.

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul pentru Educație, cultură și viață studențească, Catedra de științe socio-umane și asistență socială din cadrul USARB, în colaborare cu Colegiul Pedagogic ,,Ion Creangă” din Bălți.

 

 

Distribuie acest articol