Consorțiul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022–2023 (GA 101060678) s-a alăturat mișcării World Cleanup Day!

Ziua Mondială a Curățeniei este cea mai mare acțiune civică din lume, care implică peste 191 de țări pentru a aborda criza globală a deșeurilor. Ziua Mondială a Curățeniei nu este doar despre curățări. Este o mișcare puternică și unică, care împărtășește visul unei lumi fără deșeuri. https://www.worldcleanupday.org/

Voluntarii au răspuns la apelul echipei NCE și au participat în perioada 16-17 septembrie 2022, la curățarea unor porțiuni ale râurilor Bâc din Chișinău și Răut din Bălți. Toți participanții au fost asigurați cu mănuși, saci pentru deșeuri, dezinfectanți.

La acțiunile de curățare a unei porțiuni a râului Bâc au luat parte, în data de 16 septembrie 2022, membrii echipei NCE, formată din consorțiul Universitatea Tehnică a Moldovei (coordonator), Academia de Științe a Moldovei și Asociația Obștească „InfoGroup”, iar Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a continuat activitățile de salubrizare în data de 17 septembrie pe o porțiune a râului Răut din mun. Bălți.

La apelul USARB au reacționat pozitiv și s-au implicat în activități de salubrizare peste 40 de voluntari: studenți și cadre didactice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, elevi și  profesori ai Liceului ,,Dimitrie Cantemir” din Bălți. La nivel global, Ziua Mondială a Curățeniei reunește milioane de voluntari, guverne și organizații din 191 de țări pentru a aborda problema globală a deșeurilor și pentru a construi o lume nouă și durabilă. USARB s-a alăturat populației globului, care și-a unit  din nou mâinile pentru o lume fără deșeuri! 

Colaboratorii USARB Valentina Prițcan, Tatiana Șova, Alexandr Ojegov, Lilia Nacai, Cristina Crudu, Oxana Ciubotaru Niculica, Alexandra Melnic, Vitalia Digolean, împreună cu studenții,  elevii și profesorii Liceului ,,Dimitrie Cantemir” din Bălți, au reușit să faciliteze realizarea unui obiectiv global, care depășește granițele și sfidează diferențele religioase și culturale. În această zi, voluntarii și partenerii din întreaga lume s-au reunit din nou, pentru a scăpa planeta noastră de gunoi.

Adresăm un mesaj de gratitudine administrației și personalului didactic al Liceului ,,Dimitrie Cantemir” din Bălți și, în mod special, doamnei Iana Marsalcovschi, profesoară de biologie, pentru implicare .

Abordând problema globală a deșeurilor, comunitatea științifică din Republica Moldova își aduce contribuția la păstrarea unui mediu ecologic.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 (GA 101060678), care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale. 

Coordonator: Universitatea Tehnică a Moldovei

Parteneri:

Academia de Științe a Moldovei

Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi

A. O. „Infogroup”

Perioada de implementare: 01.04.2022 – 30.11.2023

Pagina web a proiectului: https://noapteacercetatorilor.md/

Pentru mai multe detalii, contactați coordonatorul instituțional al proiectului -Valentina Prițcan (valentina.pritcan@gmail.com)

 

 

Distribuie acest articol