Universitatea de Tehnologe LUT din Finlanda a găzduit prima vizită de lucru a membrilor consorțiului proiectului MEDIA

 

În perioada 4-9 iunie 2023, campusul Lappeenranta al Universității de Tehnologie LUT din Finlanda, (Lappeenranta-Lahti University of Technology LUT) a găzduit prima vizită de studiu realizată în cadrul proiectului MEDIA – Consolidarea calității educației online în instituțiile de învățământ superior din Moldova și Armenia, cofinanțat de Uniunea Europeană, programul Erasmus+, CBHE, acordul de grant nr. 101082889.

Vizita de studiu a fost organizată pentru reprezentanții consorțiului proiectului MEDIA, format din 13 IÎS și organizații din Moldova, Armenia, Germania, Finlanda, Letonia: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, ONG „Impuls”, Universitatea de Stat din Vanadzor, Armenia, Universitatea de Stat Brusov, Armenia, Universitatea Națională Politehnică din Armenia, Ministerul Educației, Cercetării, Culturii, Tineretului și Sportului din Armenia, ONG „Creativity”, Armenia, Universitatea de Științe Aplicate pentru IMM-uri/Fachhochschule des Mittelstands (FHM), Bielefeld, Germania, Universitatea de Tehnologie Lappeenranta–Lahti, Finlanda, Universitatea de Afaceri, Arte și Tehnologie RISEBA, Рига, Letonia.

Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la eveniment de către doamna Rector Natalia Gașițoi, Valentina Prițcan, coordonator de proiect, prorector, dr., conf. univ., Viorica Cebotaroș – membri ai echipei de implementare a proiectului MEDIA.

Deschiderea oficială a evenimentului a fost susținută de doamnă prorector a Universității LUT Jaana Sandström, urmată de alocuțiunile de bun venit susținute de doamnă dr. Elena Simciuc, manager al proiectului MEDIA, șef al Biroului pentru Proiecte și Granturi, Secția Relații Internaționale a Universității de Stat din Moldova și domnul profesor Leonid Chechurin, Școala de Științe Inginerie LUT.

Programul evenimentului a fost consistent și a facilitat analiza și explorarea aspectelor focalizate pe experiența LUT în materie de asigurare a calității educației online, care va facilita implementarea cu succes a PL 2: Armonizarea cadrului legislativ privind educația online sincronă și asincronă la instituțiile de învățământ superior din Moldova și Armenia și a cuprins următoarele subiecte:

  • Echipa de învățare digitală: de ce și cum operăm?;
  • Sprijin pentru predarea Pedagogiei digitale: experiență și bune practici;
  • Digivisio 2030: membrii grupului de conducere al programului;
  • Prima versiune a prezentării criteriilor de calitate e-learning:
  • „Ce înseamnă să fii internațional?”: abordarea LUT;
  • Digivisio 2030: membrii grupului de conducere al programului;
  • Prima versiune a prezentării criteriilor de calitate e-learning;
  • ,,Atelier practic „Instrumente AI în managementul educației” (luare a deciziilor bazată pe date);
  • Explorarea implementării și impactului sistemelor de microcredite în Letonia;
  • Studiu de caz privind utilizarea ChatGPT în cursul de lingvistică criminalistică;
  • Practici în predare și învățare (CELT);
  • Atelier practic „Datele brute în educația digitală”;
  • Deblocarea educației digitale prin Moodle;
  • Gamificarea educației;
  • Tendințele actuale ale învățării mixte și hibride: studiu de caz: Proiectul ERASMUS+ FABLE;
  • Atelier practic „ChatGPT ca asistent în crearea de documente structurate”;
  • Elaborarea raportului vizitei de studiu (Livrabilul 1.1, proiectul MEDIA) ș.a.

Suplimentar, a fost explorat mediul de învățare al LUT & LAB, s-au realizat activități în aer liber.

LUT University (Lappeenranta-Lahti University of Technology LUT) este o instituție din Finlanda, care aduce mai aproape știința de lumea afacerilor și viceversa, încă din 1969. Împreună cu LAB University of Applied Sciences, aceasta formează grupul LUT Universities.
Campusurile universitare, pe care LUT le împarte cu LAB, sunt amplasate în Lappeenranta și Lahti, cu cele mai multe programe de studiu oferite in Lappeenranta. Acesta din urma se afla in partea de sud-est a Finlandei, la 200 km distanța de Helsinki și St. Petersburg, iar Lahti este amplasat in sudul țării, 100 km mai la nord de Helsinki.

Universitatea este destul de compactă ca dimensiune, dar puternic focusata pe găsirea de noi soluții pentru a ajuta societatea și business-ul la regenerarea lor durabilă, folosind energia verde, apa și aerul. Programele și metodele de studiu sunt dezvoltate continuu, totodată fiind introduse altele noi, mai creative, iar grupurile mici de studenti în sala de clasă permit profesorilor să-și abordeze studenții la nivel individual. Activitatea de cercetare de talie mondială a universității asigura studenții cu cea mai noua informație in domeniile lor de studiu și garantează cele mai actuale cunostiinte si abilitati in momentul angajarii la munca. LUT are o tradiție lungă de colaborare cu lumea afacerilor. Revista finlandeză de business ,,Talouselämä” a class LUT drept cea mai buna universitate din Finlanda la capitolul ,,business technology cooperation”.

Acest fapt este demonstrat și de propria companie de investiții a universității Green Campus Innovations, care sustine start-up-urile bazate pe cercetare ale LUT.
Universitatea se mai poate, de asemenea, laudă cu o poziție constanta in TOP 3% universități ale lumii, conform clasamentelor   Times Higher Education, QS, ARWU și cu loc de frunte la nivel global in termeni de atitudine eco friendly, campus și spații pentru studii. Peste 92% din studenți se declara complet satisfăcuți de experiența lor de studiu pe final de program.

Proiectul Erasmus+ MEDIA – Consolidarea calității educației online în instituțiile de învățământ superior din Moldova și Armenia are o importanță deosebită pentru informarea, planificarea și consolidarea parteneriatului, precum și pentru înțelegerea importanței atingerii obiectivului proiectului, care constă în promovarea dezvoltării sistemelor naționale de învățământ din Moldova și Armenia privind predarea și învățarea online, în scopul sprijinirii reformelor prin crearea unor condiții-cadru personalizate, instrumente practice și facilități capabile să multiplice efectele de lungă durată pentru atingerea calității pe termen scurt și lung a educației online asincrone și sincrone.

Proiectul „Consolidarea calității educației online în instituțiile de învățământ superior din Moldova și Armenia” – MEDIA, este un proiect din cadrul programului ERASMUS+ Consolidarea Capacităților în instituțiile de învățământ superior,  implementat de Universitatea de Stat din Moldova, în calitate de coordonator,  împreună cu alți 12 parteneri din IÎS și organizații din Finlanda, Germania, Letonia, Moldova și Armenia, inclusiv Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, în perioada anilor 2023-2027.

Manager al proiectului MEDIA – dr. Elena Simciuc, șef al Biroului pentru Proiecte și Granturi, Secția Relații Internaționale a Universității de Stat din Moldova.

Coordonator instituțional al proiectului MEDIA – Valentina Prițcan, prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, conf. univ., dr., Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi (USARB).

Mai multe detalii despre campusul Lappeenranta al Universității de Tehnologie LUT din Finlanda găsiți aici: https://youtu.be/EXWbgToo1X4

 

 

 

Distribuie acest articol