Prima reuniune online a consorțiului proiectului UPGRADE
În data de 5 decembrie 2023 a avut loc prima ședință online a Consorţiului proiectului „UPGRADE-Enhancing Graduates’ Employability Tracking in Moldova” (Nr. de ref.: 101129166), co-finanțat de către Programul Erasmus+ al Uniunii Europene.
În cadrul primei întâlniri a consorțiului, care s-a desfășurat online prin platforma ZOOM în limba engleză, coordonator de proiect, dr. Olesea SIRBU, Prorector pentru relații internaționale și Proiecte Europene, ASEM a prezentat partenerilor obiectivele generale și specifice, pachetele de lucru și sarcinile. Partenerii au discutat despre livrabilele și rezultatele proiectului, elaborarea planului operațional și a altor documente de management și organizarea vizitei de studiu care urmează să fie realizate la instituțiile partenere europene. La eveniment au fost prezentate echipele de lucru din cadrul universităților partenere al proiectului UPGRADE.
Obiectivul principal al proiectului UPGRADE este de a consolida monitorizarea capacității de angajabilitate a absolvenților de instituții de învățământ superior din Moldova. Proiectul UPGRADE are în vedere elaborarea primului studiu pilot de angajare a absolvenților și realizarea primului raport privind capacitatea de angajare a absolvenților.
Pe parcursul implementării, în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 octombrie 2026, se urmăresc următoarele obiective specifice:
- OS1: De a promova monitorizarea gradului de angajabilitate a absolvenților IÎS și construirea consensului național în Moldova între principalele părți interesate implicate;
- OS2: De a îmbunătăți și avansa cadrul legislativ și normativ privind angajabilitatea absolvenților IÎS la nivel național și instituțional în Moldova;
- OS3: De a consolida capacitatea umană a Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și a IÎS din Moldova de a monitoriza angajabilitatea absolvenților;
- OS4: De a consolida capacitatea personalului IÎS din Republica Moldova de a elabora și realiza studiul de angajabilitate ale absolventilor, de a furniza servicii eficiente de orientare în cariera și de a promova inserția profesională a studenților și absolvenților pe piața muncii.
În consorțiul proiectului UPGRADE participă 11 parteneri din Moldova și UE:
- Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) – coordonator de proiect;
- Universitatea de Stat din Moldova (USM);
- Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” din Chișinău (UPSC);
- Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB);
- Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul (USC);
- Universitate de Stat din Comrat (KDU);
- Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MECRM);
- Institutul European Pentru Inițiative Reforme și Educație “Aspire” (ASPIRE);
- Universitatea din Valencia (UV), Spania;
- Universitatea Tehnică din Deggendorf (DIT), Germania;
- Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB), România.
Rezultate preconizate:
- Profil de țară privind angajabilitatea absolvenților;
- Sondaj pilot de urmărire a angajabilității absolvenților;
- Regulamentul național de monitorizare a gradului de angajabilitate a absolvenților de studii superioare;
- Ghid metodologic pentru crearea și funcționarea centrelor universitare de orientare și ghidare în carieră;
- Portalul național de monitorizare a absolvenților;
- Reglementări universitare privind ghidare în carieră;
- Raportul de angajabilitate a absolvenților de învățământ superior.
Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la eveniment de către – Valentina PRIȚCAN, prorectoră pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, dr., conf. univ. și Vitalia Digolean, metodist, Departamentul de Relați internaționale.
Coordonator al proiectului UPGRADE este doamna dr. Olesea SIRBU, prorectoră pentru Relații internaționale și Proiecte europene, ASEM, coordonator instituțional (USARB) – Valentina PRIȚCAN, prorectoră pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, dr., conf. univ.
Obiectivul principal al proiectului UPGRADE este de a consolida monitorizarea capacității de angajabilitate a absolvenților de instituții de învățământ superior din Moldova. Proiectul UPGRADE are în vedere elaborarea primului studiu pilot de angajare a absolvenților și realizarea primului raport privind capacitatea de angajare a absolvenților.