Scriitorul austriac Franzobel și-a prezentat ultimul său roman „Das Floß der Medusa” în USARB!

Franzobel, unul dintre cei mai apreciați scriitori austrieci, și-a prezentat la 30 septembrie 2024, în incinta Bibliotecii Științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, ultimul său roman „Das Floß der Medusa” („Pluta Meduzei”), traducere de Victor Scoradeț).

Scriitorul austriac, invitat în Republica Moldova în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere, în perioada 26 – 29 septembrie 2024, revine la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți în 30 septembrie 2024. Ultima vizită a scriitorului la USARB, din 21 martie 2018, a trezit studenților germaniști dragostea față de romanele scrise în limba germană și motivația de a studia limba germană.

La lecturile austriece de la USARB a participat Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, Stella Avallone, însoțită de corpul diplomatic, profesori universitari și studenți germaniști. Evenimentul a fost moderat de șefa Catedrei de filologie engleză și germană, Facultatea de Litere, conf. univ., dr. Oxana Chira.

Studenții Eugenia Matcovscaia și Victor Pascari, ghidați de Ecaterina Niculcea, asist. univ., în cadrul cursului de Literatură germană, au făcut o serie de referințe pe marginea activității și operei scriitorului austriac.

La rândul său, Franzobel, a citit în fața publicului universitar fragmente din romanul „Das Floß der Medusa”. Scriitorul a discutat cu publicul  despre modul în care a fost scris acest adevărat studiu literar, având ca temă supraviețuirea și limitele naturii umane. Studenții au avut ocazia să pună întrebări scriitorului, să discute pe marginea lucrării, să evidențieze importanța traducerii literare și să conștientizeze calitatea studierii limbii germane.

Pentru romanul său „Das Floß der Medusa/Pluta Meduzei”, Franzobel a primit Premiul Bavarez al Cărții și Premiul Nicolas Born (al landului german Saxonia Inferioară) și s-a aflat pe lista scurtă pentru Premiul German al Cărții.

Operele sale au fost traduse în 23 de limbi.

 

Distribuie acest articol