Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a găzduit Școala de formare a personalului didactic proiectului DIGITRANS

În perioada 11-13 martie 2025, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, România a găzduit Școala de formare a personalului didactic cu genericul „Innovative teaching methods & digitals environments” din cadrul proiectului european DIGITRANS – ,,Digital transformation of HEIs education process in Ukraine and Moldova for sustainable engagement with enterprises”, nr. de referință: 101127683-DIGITRANS-ERASMUS-EDU-2023-CBHE, programul Erasmus+.

Şcoala de formare a personalului didactic cu genericul „Innovative teaching methods & digitals environments” face parte din cadrul pachetului de lucru WP4 al proiectului DIGITRANS. În decursul vizitei au fost realizate următoarele activități:

  • Cuvânt de salut rostit de către Decanul Facultății de Inginerie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Prof. Nicusor Baroiu.
  • Prezentarea progresului proiectului și planificarea pentru anul 2025 de către Anatolijs Zabašta, managerul de proiect, RTU.
  • Prezentarea programului general și a obiectivelor principale ale Școlii de formare pentru personalul didactic de către domnul Prof. Ion Ion, UDJG.
  • Explorarea proiectelor de digitalizare a programelor de studii și a cursurilor în UDJG, prezentate de Michael Frătița, Prodecan al Facultății, UDJG. Au fost prezentate procesele de digitalizare ale programelor de studii și cursurilor realizate la Facultatea de Inginerie. S-a analizat exemple de simulări cu aplicația CFD ale răcirii motorului electric. Folosirea softurilor Ansys, MATLAB, Autodesk în procesul de implementare a digitalizării programelor de studiu. O atenție deosebită a fost acordată obținerii licenței aplicațiilor folosite.
  • Digitalizarea materialelor de curs prin aplicarea capabilităților HPC în UDJG: studiu de caz al digitalizării programului de master „Advanced Concepts in Automotive Design”, prezentate de Florin Popescu, Robert Chivu, UDJG. A fost discutată utilizarea în procesul didactic platforma Microsof Teams, modalități de creare și obținere a unui accout de către studenți, sporirea performanțelor laboratoarelor didactice și științifice a Facultății de Inginerie din UDJG.
  • S-a discutat tema cursului de formare „Progrese recente în dinamica vehiculului”, prezentată de Robert Chivu, UDJG.
  • Turul prin campusul Universității. Au fost demonstrate un șir de laboratoare: Tunelul de vânt, Serviciu auto, Diagnosticul autovehiculelor, Robotica, Sudare, Mecatronică. Responsabili: Michael Frătița, Robert Chivu, Radu Bosoancă, Luigi Mistodie, Marius Gheonea, Razvan Solea, UDJG. În cadrul acestor laboratoare a fost studiată metodica de simulare a modelelor navelor maritime, s-a discutat despre testarea și diagnosticul automobilelor electrice și hibride, despre automatizarea și digitalizarea liniilor tehnologice în deverse domenii ale industriei.

Au fost explicate și prezentate diverse metode de sudare – sudarea cu arc electric, sudarea cu arc în mediu gazos, sudarea automată sub strat de flux, sudarea subacvatică. Au fost prezentate posibilitățile de programare a microcontrolerelor, pe baza plăcilor programabile Arduino, Raspberry Pi, pentru dirijarea diferitor sisteme tehnice, realizarea digitalizării diversilor sisteme pe exemplul mașinilor agricole, au fost explicate posibilitățile studenților de confecționarea și programare a modelelor de autovehicule pentru participarea la diverse concursuri utilizind tehnologii de imprimare, prelucrări laser, prelucrări mecanice, asamblări. A fost explicate și prezentate diferite modele mecanice și programabile realizate de către studenți prin lucrările de licență și diverse proiecte din timpul semestrului. Este important de menționat că, profesorii titulari de disciplină, din cadrul Facultății de Inginerie, stimulează procesul de învățare prin dezvoltarea creativității și implicarea studenților la diferite activități practice.

  • Vizita la partenerul industrial „Transportul electruc urban” – „TRANSURB”, organizată de Michael Frătița, Robert Chivu, Ion Ion, UDJG. Au fost prezentate și explicate principiile de funcționare ale autocarelor electrice și hibride de firma SOLARIS. S-a demonstrat și explicat avantajele și neajunsurile acestor utovehicule în comparație cu ele și cu cele cu combustibili fosili. A fost realizată o excursie prin municipiul Galați cu autocarul electric.
  • S-a analizat prezentarea temei cursului de formare „Securitatea cibernetică în transport: experiență internațională și proprie, cazuri”, prezentate de Oleg Starovoytenko, SNT, Ucraina.
  • Au fost discutate tematicele cursului de formare „Tehnica de diagnosticare a autovehiculelor”, prezentate de Michael Frătița și „Materiale moderne pentru industria auto”, Viorica Ghisman, UDJG.

La eveniment au participat reprezentanți de la Universitatea Tehnică din Riga, Universitatea Thniko kai Kapodistriako Panepistimio Athinon din Grecia, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea Politehnică Națională din Chernihiv, Universitatea Națională de Automobile și Drumuri din Harkov, Universitatea Tehnică Națională din Lutsk, Filiala „SNT Ucraina”, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul și ICS DRA „Draexlmaier Automotive” SRL.

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la eveniment de către următorii membri de proiect:

  • Vitalie BEȘLIU, dr., conf. univ., șef al Catedrei de științe fizice și inginerești;
  • Alexandr OJEGOV, dr., conf. univ., Catedra de științe fizice și inginerești;

 Obiectivul general al proiectului DIGITRANS este de a contribui la creșterea ratei de angajare a absolvenților și la susținerea creșterii durabile și a locurilor de muncă în Ucraina și Moldova prin implementarea unor măsuri de sprijin.

Mai multe detalii găsiâi pe pagina oficiala a proiectului: https://digitrans.rtu.lv/  și pe pagina DIGITRANS a USARB: https://usarb.md/digitrans/

Distribuie acest articol