NEEDEDU4.0: Construim poduri între universitate și industrie

În contextul dezvoltării dinamice a inovației tehnologice, colaborarea între universități și industrie devine tot mai impetuoasă pentru pregătirea viitoarelor generații de profesioniști. În acest context, prima vizită de studiu din cadrul proiectului NeedEDU4.0 a reprezentat un moment pivotal în dezvoltarea unei înțelegeri profunde între lumea academică și cea industrială.

În perioada 24-26 aprilie 2024, o delegație reprezentativă a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți a efectuat o primă vizită de studiu la Dräxlmaier GmbH & Co. KG din Vilsbiburg, Germania, în cadrul proiectului „Enhancing Mechanical Engineering Education in Moldova for Industry 4.0/NeedEDU4.0”, finanțat de Uniunea Europeană.

Cu o istorie ce-și trage sorgintea din Germania anului 1958 și o extensiune în peste 65 de locații din 20 de țări ale lumii, Dräxlmaier Group a devenit un lider recunoscut în furnizarea de soluții complexe pentru industria auto premium (sisteme de cablaje, componente electrice și electronice, interioare și baterii pentru automobile moderne), având în palmares clienți prestigioși precum Audi, BMW, Jaguar, Mercedes-Benz etc. Membrii delegației au apreciat Agenda vizitei, gestionată de către coordonatorul instituțional al proiectului NeedEDU4.0, doamna Ioana VINTILOIU, a oferit o perspectivă atractivă asupra diverselor aspecte ale activității Dräxlmaier.

Întâlnirile cu conducerea companiei (în persoana domnului Stefan BRANDL, CEO-ul Grupului Dräxlmaier), prezentările detaliate ale subdiviziunilor cheie (cum ar fi Departamentul de Economie și Politică condus Peter THOMA sau departamentele Headquarter-ului din Germania și secțiile de Inovații, Simulare, Proiectare CAD, Footprint Interior, Procese industriale), precum și tururile în laboratoare și fabrici, le-au oferit membrilor delegației ocazia să înțeleagă în profunzime și să aprecieze modul în care compania utilizează tehnologiile avansate și practicile de ultimă generație pentru a satisface exigențele industriei auto, creându-și o imagine de ansamblu a companiei, a strategiei sale de viitor și a rolului important pe care îl joacă locațiile din Moldova.

O componentă esențială a vizitei a fost interacțiunea cu mediul academic german. Universitatea de Științe Aplicate din Landshut a oferit o perspectivă clară asupra programelor de studii duale, care integrează cunoștințe teoretice cu experiență practică într-un mod inovator. Această abordare este esențială pentru pregătirea studenților pentru cerințele complexe ale industriei moderne.

Delegația a vizitat locația Dräxlmaier din Landau, unde se află fabrica de componente interioare și noua linie modernă de baterii, precum și fabrica Dräxlmaier din Vilsbiburg, unde a urmărit procesele de producție și a interacționat cu angajații companiei. De asemenea, a vizitat laboratoarele Dräxlmaier, unde au fost prezentate metodele de simulare și instrumentele de proiectare și construcție utilizate de companie.

Un punct important în agendă l-au constituit și vizitele la Centrul Tehnologic din Dingolsfing, unde au fost prezentate concepte inovatoare privind logistica într-o întreprindere, precum și la Centrul de Educație Profesională Dräxlmaier, unde doamna Barbara Gerber a prezentat detaliat activitățile dedicate formării profesionale a muncitorilor grupului Dräxlmaier.

Vizita de studiu la Dräxlmaier a fost un succes extraordinar, oferind o perspectivă valoroasă asupra mediului de lucru din industria 4.0 și a cerințelor actuale ale pieței. Informațiile și experiențele acumulate vor fi esențiale în elaborarea unui program universitar de master inovativ în domeniul ingineriei mecanice și al automotive. Acest program va pregăti viitoarele generații de ingineri să facă față provocărilor Industriei 4.0.

Proiectul NEEDEDU4.0 va transforma educația în ingineria mecanică din Republica Moldova, va accelera tranziția educației superioare către Industria 4.0, îmbunătățind angajabilitatea absolvenților și contribuind la atingerea acquis-ului Uniunii Europene privind tranziția verde și neutralitatea climatică.

Un consorțiu solid de universități, companii și organizații guvernamentale din Moldova, Germania și România implementează proiectul NEEDEDU 4.0, coordonat de Universitatea Tehnică a Moldovei, în colaborare cu parteneri de prestigiu din Republica Moldova, dar și din Europa:

  • Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți;
  • Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul;
  • RWTH Aachen University;
  • Universitatea Transilvania din Brașov;
  • Dräxlmaier Grup, Germania, una dintre cele mai importante companii internaționale cunoscuta în întreaga lume ca  furnizor de sisteme complexe de cablaje, componente electrice și electronice.

De asemenea, în cadrul proiectului NEEDEDU 4.0 consorțiul va beneficia de susținerea partenerilor asociați:

  • ICS DRA Dräxlmaier Automotive SRL, Moldova;
  • Ministerul Educației și Cercetării;
  • Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație;
  • Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la eveniment de către:

  • Valentina PRIȚCAN, prorectoră pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, , conf. univ.;
  • Vitalie BEȘLIU, șef al Catedrei de științe fizice și inginerești;
  • Alexandr OJEGOV, dr., conf. univ., Catedra de științe fizice și inginerești.

Scopul principal al proiectului NEEDEDU 4.0 rezidă în consolidarea și dezvoltarea capacității resurselor umane și a laboratoarelor virtuale, orientându-se spre îmbunătățirea standardelor educaționale și a programelor de studiu în domeniul ingineriei mecanice.

Obiectivele specifice ale proiectului NEEDEDU 4.0 includ:

  • Dezvoltarea și implementarea unui nou program de master inter-universitar în ingineria mecanică, cu accent special pe Industria 4.0;
  • Consolidarea capacităților didactice ale cadrelor universitare prin programul „Teach-the-Teacher”;
  • Dezvoltarea de laboratoare virtuale moderne pentru a facilita învățarea interactivă și experimentală;
  • Adaptarea programelor de studii la standardele europene și la nevoile industriei 4.0.

În acest scop, proiectul se va desfășura pe o perioadă de 3 ani (1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026), fiind coordonat de prof. univ., dr. hab. Larisa BUGAIAN, șefa Centrului Erasmus+, UTM. Coordonator instituțional (USARB) al proiectului NEEDEDU 4.0 este Valentina PRIȚCAN, prorectoră pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, dr., conf. univ.

 

 

Distribuie acest articol