Simpozionul Internaţional „Româna ca limbă străină. Ediția a 2-a: „Un Cosmos Cultural în Multe Culori”, eveniment online, a fost organizat prin susținerea Institutului Limbii Române, București în parteneriat cu Facultatea de Litere a USARB, desfăşurat în cadrul Zilelor Limbii Române la Universitatea „Democritus”, Komotiní, Grecia, 21-22 mai, 2021.

Uitându-ne în urmă la momentele petrecute împreună la simpozion, toți participanții – profesori și studenți deopotrivă – am rămas cu amintiri frumoase, care vor stea alături până la o posibilă, viitoare întâlnire.

Ne exprimăm convingerea că am avut cu toții de învățat din materialele prezentate, la fel ca și din discuțiile purtate. Ca de obicei, a fost un prilej de a schimba idei interesante și de a reflecta la domeniul nostru, limba română ca limbă străină.

Prin intermediul acestui eveniment, unii dintre studenți şi-au făcut debutul în cercetarea științifică universitară. A fost întâia lor mare provocare academică – care s-a trăit, probabil, cu emoţii. Alții au continuat această cercetare, începută odată cu intrarea pe băncile facultății. Pentru toți a fost un nou prilej de a vă (re)confirma anvergura, frumuseţea şi profunzimea fenomenului numit „studenţie”. Această reuniune, adevărată sărbătoare a minții și sufletului, vă va rămâne ca reper în viaţă.  

Valorificarea experiențelor didactice, interculturale și lingvistice în sistemul educațional universitar s-a realizat printr-un număr de 93 de participanți înscriși cu lucrări:

– 54 de studenți la anul pregătitor, licență, masterat, doctorat;

– 39 de specialiști (cadre didactice și cercetători).

Provenind din 13 centre academice și de cercetare:

Komotiní – Iași – Constanța – Pitești – Cluj – Sankt Petersburg – Moscova – Sofia – Bălți – Novi Sad – Chișinău – Madrid – Torino, aceștia reprezintă și reunesc în comunicare 28 de țări de origine:

Grecia, România, Italia, Polonia, Belize, Bulgaria, Federația Rusă, Togo, Sudan, Benin, Libia, Siria, Iordania, Palestina, Turkmenistan, Serbia, Franța, Republica Moldova, Afganistan, Maroc, Zimbabwe, Irlanda, SUA, Liban, Australia, Spania.

Dedicat atât studenților, cât și specialiștilor, Simpozionul și-a derulat lucrările pe 3 sectoare.

Deși planificate a se încheia la 19.30, lucrările au continuat până mai târziu, în jurul orei 20.30, datorită dialogului deschis între studenți, întrebărilor pe care și le-au adresat unii altora, curioși asupra temelor prezentate, asupra conexiunilor dintre culturile spre care deschid aceste teme.

Pentru noi, organizatorii, a fost o mare satisfacție intelectuală că s-au prezentat comunicări de un înalt nivel ştiinţific şi că s-a stabilit un dialog benefic între toţi participanţii.

Distribuie acest articol