Universitatea Valladolid, Spania a găzduit vizita de studiu în cadrul proiectului T4GREEN

În perioada 16-19 iunie 2025, la Facultatea de Educație și Asistență Socială din cadrul Universității din Valladolid, Spania, s-a desfășurat vizita de studiu organizată în cadrul proiectului T4GREEN ,,Transformarea educației cadrelor didactice pentru tranziția verde și digitală în Armenia și Moldova”, din cadrul programului european Erasmus+, finanțat de Uniunea Europeană.

 Evenimentul a avut ca scop susținerea și accelerarea tranziției digitale și verzi în educația profesorilor din Armenia și Moldova, prin promovarea reformelor curriculare, a metodelor didactice inovatoare și a colaborării internaționale.

Obiective specifice:

  • Dezvoltarea competențelor profesorilor pentru tranziția digitală și verde în învățământul superior.
  • Schimb de bune practici în domeniile STEM, educație specială și limbi străine.
  • Crearea unui cadru de dialog și colaborare între instituțiile partenere din Armenia, Moldova, Spania, Portugalia și Cehia
  • Monitorizarea și evaluarea proceselor de reformă curriculară.

Delegația USARB a fost reprezentată de Natalia Gașițoi, Rector al USARB, dr., conf. univ., Valentina Prițcan, prorector pentru activitatea științifică și relații internaționale, conf. univ., dr., Viorica Cebotaroș, conf. univ., dr., Tatiana Șova, decană a Facultății de Științe ale Educației, Psihologie şi Arte, conf. univ., dr., Tatiana Panco, conf. univ., dr.

Evenimentul a debutat cu o sesiune de bun venit susținută de autoritățile Universității din Valladolid, urmată de o prelegere plenară cu genericul „Digital transition in university teaching”.

În cadrul sesiunilor paralele au fost organizate grupuri de lucru pe trei domenii majore: STEAM, educație inclusivă și limbi străine. Participanții din Armenia și Moldova au prezentat propuneri de reformă curriculară, concentrate pe integrarea strategiilor pentru tranziția digitală și verde, discutate ulterior cu experți din cadrul universităților UE, primind feedback valoros pentru adaptarea și îmbunătățirea acestora.

Prelegerea plenară „PROMISED: PROMoting transition through Integrated STEAM in bilingual Secondary Education” a evidențiat importanța abordării integrate STEAM (Științe, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică) în educația bilingvă, ca motor pentru dublul obiectiv al tranziției digitale și verzi.

Participanții au efectuat o vizită la campusul UVa din Segovia, iar ultima zi a fost dedicată unui panel de experți privind „Monitoring and evaluation of curriculum reforms in university teaching”. Au fost prezentate metode și bune practici de evaluare a reformelor curriculare, cu participarea cadrelor didactice și studenților, subliniindu-se importanța implicării tuturor actorilor educaționali în procesul de asigurare a calității.

Săptămâna de studiu din Valladolid a reprezentat o platformă importantă pentru dialogul intercultural și schimbul de cunoștințe între partenerii europeni și cei din Armenia și Moldova. Sesiunile de lucru, prelegerile și activitățile complementare au contribuit la dezvoltarea unor strategii coerente și sustenabile pentru integrarea tranziției digitale și verzi în educația profesorilor.

Recomandările rezultate din discuțiile tematice și feedback-ul oferit de experții Universității din Valladolid vor sprijini procesul de reformă curriculară în instituțiile partenere, cu impact direct asupra calității învățământului superior și adaptării acestuia la cerințele societății contemporane.

Proiectul Erasmus+ T4GREEN reflectă angajamentul IÎS de a sprijini modernizarea educației și de a pregăti cadrele didactice pentru provocările globale actuale, contribuind la un viitor mai sustenabil și digitalizat. Participanții au explorat soluții inovative pentru a integra obiectivele dezvoltării durabile în procesul de reformă curriculară universitară din Armenia și Republica Moldova. Proiectul susține obiectivele de dezvoltare durabilă în aplicare vizibilă, mai multă evaluare și autoevaluare transparentă a rezultatelor învățării, a performanțelor profesionale în devenire, parteneriatele sistematice, funcționale cu instituțiile de practică: fortificarea abilităților TIC, de rezolvare a problemelor, de gândire critică, de incluziune și diversitate, responsabilitate socială și sustenabilitate, mobilități extinse ale studenților și ale profesorilor în țară și în străinătate.

Trei domenii principale vor fi expuse transformării și revizuirii – limbi străine, pedagogie specială și STEAM. Rezultatele așteptate reprezintă un plan pentagonal revizuit pentru programele de licență și masterat, precum și două programe de credite pe termen scurt bazate pe criterii moderne.

În ultima zi a vizitei de studiu a avut loc comitetul director al proiectului T4GREEN ,,Transformarea educației cadrelor didactice pentru tranziția verde și digitală în Armenia și Moldova”. În cadrul ședinței da management al proiectului s-au contabilizat indicatorii de progres, au fost reflectate realizarea Pachetelor de lucru, s-au specificat sarcinile pe termen mediu, s-au discutat aspectele financiare ale proeictului.

Coordonator instituțional al proiectului T4GREEN – dr., conf. univ. Valentina Prițcan. Mai multe detalii despre proiectul T4GREEN, găsiți pe site-ul oficial al proiectului: https://t4green.aspu.am/ și pe pagina USARB a proiectului T4GREEN: https://usarb.md/t4green/

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol