Participarea USARB la Ziua știinţei 2018
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova a organizat în data de 8 noiembrie Ziua știinţei 2018, cu o serie de acţiuni tematice consacrate evenimentului, la Muzeul Național de Istorie al Moldovei.
36 de instituții de cercetare din țară au participat la cea de-a VIII-a ediție a Zilei Științei, care Științei a fost instituită printr-o hotărâre de guvern în anul 2010, fiind organizată în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, care a fost proclamată la 2 noiembrie 2001 de către UNESCO.
USARB a captivat publicul prin prezentarea la Ziua știinţei 2018 a:
1. infrastructurii informaţionale USARB în susţinerea cercetării ştiinţifice:
- Contribuţii ştiinţifice ale universitarilor bălţeni
https://tinread.usarb.md:8888/tinread/fulltext/bs/contributii.pdf
- catalog ExLibris Primo – https://primo.libuniv.md/
- Repozitoriul Instituţional Open Research Arhive (ORA) USARB
https://dspace.usarb.md:8080/jspui/
- Baze de date accesibile cercetătorilor USARB
- Vizibilitatea cercetătorilor USARB : studiu bibliometric
- Video Spoturi privind indexarea lucrărilor universitarilor bălţeni în baze de date,
biblioteci şi platforme deschise;
Video Tutoriale în ajutorul cercetătorilor.
2. proiectului 585620-EPP-1-2017-1- EL-EPPKA2-CBHE-JP Fostering university-enterprise cooperation and entrepreneurship of students via SMART Caffes/SMART din cadrul programului european ERASMUS +;
3. expoziției de lucrări științifico-metodice ale cadrelor didactice din facultate;
4. expoziției de echipamente științifice (prezentarea microscopului electronic cu mărire de 200x, probe din sticlă care conțineau cristale de diferite săruri (sare de bucătarie NaCl și piatră vânătă CuSO4), puzle 3D – motor cu ardere internă în 4 timpi (principiu de lucru tip benzină), copiator 3D – electrod cu destinație specială destinat sporirii productivității la prelucrarea pieselor conductoare de o geometrie complicată prin DEI (descărcări electrice în impuls), instalație de prelucrare prin aliere cu scântei electrice a suprafețelor conductoare cu scopul modificării proprietăților de suprafață (anticorozive, antioxidare, antiaderente, antiuzură, antifrecțiune) piese din oțel 45, menghină, electrozi din cupru sau grafit, dozator de pulberi – element din cadrul instalației de prelucrare a pieselor conducroare prin DEI cu scopul îmbunătățirii proprietăților de suprafață);
5. prezentarilor cu referinţă la rezultatele activităţii ştiinţifice, în special proiectele de cercetare și manifestările ştiinţifice.
USARB a fost reprezentat la eveniment de către Valentina PRIŢCAN, prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, Alexandra MELNIC, metodist, Secția știință, Dorin GUZGAN, Facultatea de Științe reale, economice și ale mediului, Eugenia FOCA, asist. univ., Facultatea de Științe ale educației, psihologie și arte, Olga JACOCA-DRAGAN, asist. univ., Facultatea de Drept și științe sociale, Silvia CIOBANU, bibliotecar principal, Bibioteca Științifică a USARB, șefa Centrului Marketing și Activitate editorială. Arcadie PREPELIȚA, șef birou Media și Comunicare.
Programul conferinței îl găsiți aici
Secvențe video, Ziua stiinței, II, partea întâia aici
Secvențe video, Ziua stiinței, partea a doua aici