Filarmonica pentru copii din Bălți la 20 de ani
În ziua de 4 decembrie a avut loc spectacolul jubiliar al Filarmonicii pentru copii din Bălți. Instituită la 10 decembrie 1999, în baza colaborării instructiv-metodice şi educative a Facultăţii Muzică şi Pedagogie muzicală (azi Catedra de Arte şi Educaţie artistică a Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Arte) cu şcolile din învăţământul artistic şi general din Bălţi, Filarmonica pentru copii este gestionată de dna conf. univ. Margarita Tetelea.
Pe parcursul a 20 de ani au fost organizate și desfășurate mai bine de 200 de concerte și programe artistice adresate copiilor și tinerilor. În scenă au evoluat discipolii şcolilor de muzică/arte din Bălţi, Orchestra simfonică „Jakobsplatz” a Filarmonicii din München (Germania), Societatea „Remember Enescu”, Bucureşti (România), Casa Poloneză (Bucureşti), artiștii Filarmonicii „Serghei Lunchevici” din Chişinău, colectivele artistice ale Sălii cu Orgă din Chişinău, muzicienii Filarmonicii din Iaşi, România, ai Conservatorului de Stat din Kiev (Ukraina), Conservatorului „P. I. Ceakovskii” din Moscova (Rusia), Universitatății Naționale de Arte „George Enescu” din Iaşi (România), tineri muzicieni din liceele de muzică /artă din Chişinău, studenții și profesorii Academiei de Muzică, Teatru şi Arte plastice din Chişinău.
Protagoniștii spectacolului jubiliar au fost Duo ARMONIS: Raluca Dobre-Ioniță – vioară și Ioana Stănescu – pian. În program au fost incluse creațiile compozitorilor români:
– Felicia Donceanu – Sonata nr. 1 pentru vioară și pian în re minor (Moderato – Larghetto – Animato)
– George Enescu – Sonata Torso pentru vioară și pian în la minor (Moderato)
– Dumitru Bughici – Cântec liric, extras din Suita în stil românesc pentru vioară și pian, op. 1 (Largo)
– Paul Constantinescu – Sonatina pentru vioară și pian în sol major (Allegro assai).
Publicul a fost delectat prin interpretarea rafinată și nuanțată a Doamnelor interprete – Raluca Dobre și Ioana Stănescu. Măiestria interpretării în ansamblu, artistismul, sunetul tonic, profund și plin de expresivitate au fascinat publicul. Jubilația spirituală s-a împlinit prin muzică.
Cu mesaje de felicitare și-au anunțat prezenta reprezentanții administrației USARB, dna rector – Natalia Gașițoi, dna prim-prorector – Lidia Pădureac, dna decan – Lora Ciobanu. Aprecierea și gratitudinea a fost manifestată din partea dlui Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți, a dnei Svetlana Bivol, director al Filarmonicii Naținale „S. Lunchevici” din Chișinău, a directorilor și profesorilor școlilor de muzică/ arte din Nordul RM și profesorilor de educație muzicală.
Programul spectacolului jubiliar a fost conceput și prezentat de către dna conf. univ., dr. Marina Morari și dna conf. univ., dr., Maestru în arte, Margarita Tetelea.