Ambasada Republicii Lituania în Moldova a donat un lot de carte studenților și colaboratorilor USARB
În data de 17 decembrie 2020, Ambasada Lituaniei la Chișinău a transmis un lot de carte Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți. Tematica cărților donate reflectă subiecte axate pe integrarea europeană, securitate, politica internațională, istoria europeană și mondială, economia modernă. Cărțile vor suplini colecția de literatură non-ficțiune contemporană a Bibliotecii Științifice a USARB și vor fi disponibile pentru studenții și personalul științifico-didactic al Universității:
- Maurice Vaisse. Dicționar de relații internaționale secolul XX;
- Geme Sharp.De la dictatură la democrație;
- Iordan Gheorghe Barbulescu, Daniela Rapan.Dicționar explicativ trilingv al Uniunii Europene;
- Igor Munteanu.Politici publice complexe. Tehnici și repere;
- George Friedman.Următorii 100 de ani;
- Jonathan Powell.Noul Machiavelli;
- James Lacey, Williamson Murray.Douăzeci de bătălii care au schimbat lumea;
- Jerry Brotton.O istorie a lumii în 12 hărți;
- Paul Kennedy.Ascensiunea și decăderea marilor puteri;
- Niall Ferguson.Civilizația. Vestul și restul;
- Brendan Simms. Lupta pentru supremație de la 1453 până în present;
- Alexandru-Florin Platon.“Corpul politic” în cultura europeană. In evul mediu până în epoca modern;
- Kenneth Pomeranz.Marea divergență. China, Europa și nașterea economiei mondiale modern;
- Eric Hobsbawm.Globalizare, Democrație și Terorism.
Colecția de publicații în limba română a fost selectată pentru a satisface cerințele și necesitățile Universității. Transmitera cărților a avut loc în timpul unei întrevederi online, la care a participat prorectorul USARB, dr. Valentina Prițcan, Directorul executiv CID NATO, Elena Mârzac, Excelența sa Ambasadorul Lituaniei Kestutis Kudzmanas, Consilierul Ambasadei Lituaniei Eglė Bloznelienė.
Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentantă la eveniment și de către Valentina Topalo, Reprezentanta Punctelor de Contact ai CID NATO, Centrul Manifestări culturale, Centrul de Documentare ONU, CIUE a Bibliotecii Științifice a USARB și Vitalia Digolean, metodist la Departamentul Relații Internaționale.
În cadrul reuniunii virtuale s-au discutat și planurile de viitor, inclusiv activitățile pentru dezvoltarea culturii de securitate, elaborarea unui curriculum pentru promovarea subiectelor de securitate, informarea cetățenilor, implicarea tuturor actorilor în discuțiile pe marginea temelor tangențiale apărării naționale, securității, NATO, parteneriatul RM-NATO.
În timpul conversației a fost menționată importanța cooperării internaționale în formarea și dezvoltarea viziunilor asupra lumii reale a studenților și furnizarea de informații obiective despre realitățile lumii moderne. Participanții au fost de acord să continue cooperarea în viitor și să găsească modalități sigure și eficiente de a activa în condițiile pandemiei. Acest proiect a fost implementat de către Ambasada Lituaniei în calitatea sa de Ambasadă Punctul de Contact NATO în Moldova în cooperare cu CID NATO din Chișinău.
Administrația USARB aduce sincere mulțumiri Ambasadei Lituaniei în RM, care are și rolul de Ambasadă Punct de Contact NATO, pentru donația de carte oferită.