Mobilități academice ale studenților USARB în Norvegia

Olesea Ilievici, studentă a Facultății de Litere, USARB, realizează un stagiul de mobilitate internațională de credite la Universitatea Volda, Norvegia, cu suportul programului Erasmus+!

Olesea Ilievici a împărtășit primele impresii despre mobilitate: ,,Sunt studenta in anul doi la Universitatea de Stat din Bălți ,,Alecu Russo”, Facultatea de litere, studiez limba engleză și limba germană. Din copilărie am avut o mare dorință, ba chiar vis, sa am experiența de studii peste hotare. Fiind în liceu, am aplicat pentru FLEX, dar nu mi-a reușit.

Dorința de a studia peste hotare fiind în continuare vie în mine. După ce am susținut bacalaureatul in 2018 am avut parte de “gap year ” care a durat 3 ani. Eram sceptica vizavi de universitate: La ce-mi trebuie universitate? Ce voi învăța acolo? Pierdere de timp. Cu atât mai mult am fost și mai sceptica vizavi de universitatea din orașul meu natal. Cât de dur n-ar suna dar aveam în mintea mea stereotipul “Ce-mi poate oferi universitatea din Bălți?” Acum cu certitudine pot spune ca are ce oferi, experiențe de neuitat care te schimba, te face sa gandesti altfel, sa aspiri la mai mult, mai sus. Cunoșteam de programe de mobilitate că “exchange” doar din auzite.

Multă recunoștință îi revine dnei Valentina Prițcan care a facilitat dezvoltarea și implementarea proiectelor respective la USARB. Visul devine realitate. În toamna anului 2022 am fost încurajată, susținută și îndrumată de minunați profesori care iubesc ceea ce fac și prin propriul exemplu motiveaza la noi orizonturi. Nenumărate mulțumiri doresc sa aduc dnei. Silvia Bogdan, dnei Ana Muntean și dnei Viorica Cebotaroș, care mi-au dat sfaturi foarte practice de ,,cum sa scrii motivational letter”, ,,unde sa traduci documentele”  și m-au ajutat ca visul meu să devină realitate.  ,,Volda is the place you will never forget” aceasta a fost expresia care am citit-o când am deschis site-ul Volda University. Este nu doar o expresie dar ți o realitate pe care o trăiesc și care este in inima mea. Aici am intalnit o alta mentalitate, stil și calitate de viață, metode de predare,o altă atarnare a profesorilor față de studenți, noi prieteni din România, Albania, Kenya și, desigur, Norvegia. Experiența in Norvegia  mi-a arătat mai clar ce-mi place. Scaldatul in fjord iarna, hiking pe munte, ski și surfing in ocean este de nedescris. Am fost foarte surprinsa de grija cu care se atârnă universitatea de studenții săi: condiții minunate la cămin, carduri pentru studenți care îți deschid ușile în orice bloc, evenimente distractive.

Eu as dori sa încurajez pe fiecare student căruia vreodată ia venit în inima dorința de a participa cu mobilitatea Erasmus+, just do it! Merită tot timpul, efortul, banii și sacrificiile”

 

Distribuie acest articol