Universitatea de Științe Aplicate pentru IMM-uri din Germania a găzduit a doua vizită de lucru a membrilor consorțiului proiectului MEDIA

În perioada 24-28 iunie 2023, campusul Bielefeld al Universității de Științe Aplicate pentru IMM-uri/Fachhochschule des Mittelstands (FHM), Germania, a găzduit a doua vizită de studiu realizată în cadrul proiectului MEDIA – Consolidarea calității educației online în instituțiile de învățământ superior din Moldova și Armenia, cofinanțat de Uniunea Europeană, programul Erasmus+, CBHE, acord de grant nr. 101082889.

Vizita de studiu a fost organizată pentru reprezentanții consorțiului proiectului MEDIA, format din 13 IÎS și organizații din Moldova, Armenia, Germania, Finlanda, Letonia: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, ONG „Impuls”, Universitatea de Stat din Vanadzor, Armenia, Universitatea de Stat Brusov, Armenia, Universitatea Națională Politehnică din Armenia, Ministerul Educației, Cercetării, Culturii, Tineretului și Sportului din Armenia, ONG „Creativity”, Armenia, Universitatea de Științe Aplicate pentru IMM-uri/Fachhochschule des Mittelstands (FHM), Bielefeld, Germania, Universitatea de Tehnologie Lappeenranta–Lahti, Finlanda, Universitatea de Afaceri, Arte și Tehnologie RISEBA, Рига, Letonia.

Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți a fost reprezentată la eveniment de către doamna Valentina Prițcan, coordonator instituțional de proiect, prorector, dr., conf. univ., Victoria Postolache, dr., conf.univ., Eugenia Foca, asistent universitar – membri ai echipei USARB de implementare a proiectului MEDIA.

Deschiderea oficială a evenimentului a fost susținută de doamnă Rector a Universității de Științe Aplicate pentru IMM-uri, Prof. Dr. Anne Dreier, urmată de alocuțiunile de bun venit susținute de doamnă dr. Elena Simciuc, manager al proiectului MEDIA, șef al Biroului pentru Proiecte și Granturi, Secția Relații Internaționale a Universității de Stat din Moldova și doamna Olga Zubikova, coordonator programe de cercetare, Educație digitală (FHM).

După alocuțiunile de deschidere s-a realizat un tur ghidat prin FHM, coordonat de doamna Melanie Heger, șeful departamentului de marketing universitar.

Programul evenimentului a fost consistent și a facilitat analiza și explorarea aspectelor focalizate pe experiența FHM în materie de asigurare a calității educației online, care va facilita implementarea cu succes a PL 2: Armonizarea cadrului legislativ privind educația online sincronă și asincronă la instituțiile de învățământ superior din Moldova și Armenia și a cuprins următoarele subiecte:

  • Educație digitală – despre ce vorbim? Microacreditări la Universitatea Deschisă Portugheză/Universidade Aberta (UAb);
  • Fachhochschule des Mittelstands Online University: strategii pentru educația online și la distanță;
  • Crearea de resurse digitale de învățare: Experiență de la Universitatea Anadolu;
  • Laboratorul media la FHM;
  • Inima digitală a universității: sistemul de management al campusului TraiNex;
  • Integrarea inteligenței artificiale și a chatbot-urilor în sistemul de management al campusului;
  • Open Innovation City Bielefeld: Construirea podului către inovația din Bielefeld;
  • Proctoring „Mumbo Jumbo” – examene online supravegheate în discuție;
  • Asigurarea calității în educația din Germania;
  • Acreditarea programelor de studii digitale în Germania: sigiliu de calitate FIBAA
  • Soluțiile Inteligenței artificiale: recomandări de curs bazate pe evaluarea abilităților și valorilor;
  • Instrumente de excelență electronică: spre îmbunătățirea performanței online a instituțiilor de învățământ superior.
  • Elaborarea raportului vizitei de studiu (Livrabilul 1.1, proiectul MEDIA) ș.a.

Fachhochschule des Mittelstands (FHM) a fost fondată în 2000 de către companii mijlocii pentru companii mijlocii. Scopul este calificarea practică a specialiștilor și a directorilor cu know-how în afaceri pentru întreprinderile mijlocii. În strânsă colaborare cu companii, asociații și instituții publice, FHM dezvoltă și implementează cursuri solide din punct de vedere științific și oferte de educație continuă, precum și proiecte de cercetare și dezvoltare. FHM are locații în Bielefeld, Köln, Pulheim, Hanovra, Rostock, Schwerin, Berlin și Bamberg.

Campusul principal a Fachhochschule des Mittelstands este situat în Bielefeld și oferă studenților o atmosferă ideală de învățare și, de asemenea, inspiră cu un stil modern de amenajare. Pe lângă dotările tehnice excelente, studenților li se oferă și propriul MEDIA.CAMPUS.

Bielefeld este considerată capitala companiilor mijlocii și găzduiește, de asemenea, multe companii mijlocii cunoscute. Clasa de mijloc este unul dintre cele mai mari și mai dinamice sectoare ale economiei moderne. El se va asigura că Germania rămâne inovatoare și de succes în tendințele majore ale timpului nostru, de exemplu, schimbarea mobilității și industria 4.0.

În plus, în apropiere există corporații din domeniile media, energie și inginerie mecanică, ceea ce oferă studenților posibilitatea de a beneficia de prelegeri invitate cu profesioniști în afaceri și de numeroase proiecte practice și excursii. Există, de asemenea, o gamă largă de oportunități ca parte a cursului în practică pentru a câștiga experiență inițială, valoroasă în companii.

Proiectul Erasmus+ MEDIA – Consolidarea calității educației online în instituțiile de învățământ superior din Moldova și Armenia are o importanță deosebită pentru informarea, planificarea și consolidarea parteneriatului, precum și pentru înțelegerea importanței atingerii obiectivului proiectului, care constă în promovarea dezvoltării sistemelor naționale de învățământ din Moldova și Armenia privind predarea și învățarea online, în scopul sprijinirii reformelor prin crearea unor condiții-cadru personalizate, instrumente practice și facilități capabile să multiplice efectele de lungă durată pentru atingerea calității pe termen scurt și lung a educației online asincrone și sincrone.

Proiectul „Consolidarea calității educației online în instituțiile de învățământ superior din Moldova și Armenia” – MEDIA, este un proiect din cadrul programului ERASMUS+ Consolidarea Capacităților în instituțiile de învățământ superior,  implementat de Universitatea de Stat din Moldova, în calitate de coordonator,  împreună cu alți 12 parteneri din IÎS și organizații din Finlanda, Germania, Letonia, Moldova și Armenia, inclusiv Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, în perioada anilor 2023-2027.

Manager al proiectului MEDIA – dr. Elena Simciuc, șef al Biroului pentru Proiecte și Granturi, Secția Relații Internaționale a Universității de Stat din Moldova.

Coordonator instituțional al proiectului MEDIA – Valentina Prițcan, prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, conf. univ., dr., Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi (USARB)

 

 

 

 

Distribuie acest articol