În cadrul Școlii de primăvară organizată în perioada 15-18 aprilie 2024 de către Facultatea de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost delegat Parahonco Alexandr, asistent universitar la catedra de „Matematică și informatică”, facultatea ȘREM.

Evenimentul a cuprins subiecte legate de securitate cibernetică, dezvoltarea tehnologiilor 6G, virtualizare prezentate cu amabilitate de către oratori cu experiență din cadrul companiilor Orange, VMware, dotnet days, Continental, Juni, Centric, Vitesco Technologie și altele.

Vom remarca faptul că participarea la această activitate a permis lărgirea competențelor digitale din domeniile indicate mai sus, dar și stabilire de cunoștințe care vor contribui la colaborările ulterioare din domeniul TIC.

O mare curiozitate a atras atenția dezvoltarea tehnologiilor 6G. Printre cerințele pentru rețelele 6G, experții indică viteze de transfer de date de la 100 Gbit/s la 1 Tbit/s, în timp ce sistemele de inteligență artificială vor fi utilizate pentru gestionarea rețelelor. Oratorii din compania Orange România a descris 4 noi proiecte de cercetare la care compania este implicată direct în cadrul Horizon Europe. Aceste patru proiecte inovatoare durează trei ani și vor sprijini dezvoltarea durabilă a viitoarelor rețele mobile 6G și gestionarea inteligentă a resurselor rețelei prin integrarea inteligenței artificiale și a tehnologiilor de învățare automată.

Au fost multe ore destinate  securității cibernetice, începând de la implementarea în auto-motiv și finalizând cu Google Chronicle. Pe de o parte, se observă că multe servicii de actualizare și administrarea a softului trec în serviciile de cloud. Aceasta asigură viteză de transmitere și securitatea cibernetică. Pe de altă parte, dezvoltarea rapidă a softului   comparativ cu partea hardware, creează un mare decalaj în domeniul  securității cibernetice.

Google Chronicle, în acest caz rezolve probleme securității din alte domenii. Chronicle este o platformă SecOps modernă, nativă în cloud, care dă putere echipelor de securitate să se apere mai bine împotriva amenințărilor de astăzi și de mâine. Este conceput pentru ca întreprinderile să rețină, să analizeze și să caute în mod privat cantitățile masive de securitate și telemetrie de rețea pe care le generează.

 

Distribuie acest articol